ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

mersin diş fırçalama

Ağız ve diş sağlığı her zaman önem taşıyan bir konudur. Ancak insanların büyük bir kısmı bu duruma gereken değeri göstermez. Pek çok insan doğru bir şekilde diş nasıl fırçalanır konusunda çok az şey bilir. İyi bir ağız ve diş bakımının önemli bir parçası, doğru fırçalama tekniklerini kullandığınızdan emin olmaktır. 

Doğru yöntemler uygulanmadan, ağız ve diş sağlığına tam olarak dikkat etmiş olunmaz. Dişler doğru şekilde fırçalandığı düşünülse bile, günlük rutini iyileştirebilecek ve dişlere ekstra iyi gelecek birkaç teknik vardır. Diş fırçası her ele alındığı zaman mükemmel sonuçlar ortaya çıkabilecek teknikler mevcuttur.

Hepimiz diş macununu ıslatıp fırçalamaya öyle başlamaya alışkınız, bu yanlıştır. Diş macunu ıslatılmadan fırçalanmaya başlanmalıdır. Orta sertlikte bir diş fırçası diş sağlığınız için daha iyi olacaktır. Ve en önemlisi her yüzeyi unutmamaktır. İlk önce üst yüzeylerin, sonra ön yüzeylerin ve en son arka yüzeylerin fırçalanması önerilir. Diş ipi kullanımını da aynı şekilde tavsiye ediyoruz.

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

İnsanların büyük bir kısmı doğru diş fırçalama nasıl olur diye merak ederler. Öncelikli olarak bilinmesi gereken ilk husus, dişlere ve diş etlerine karşı nazik olmak gerekir. Aynı zamanda dişleri fazla bastırmadan ve nazikçe fırçalamak gerekir. Bilinmesi gereken bir diğer nokta ise dişleri sağlıklı şekilde korumanın en etkili yolu şüphesiz düzenli fırçalamaktır. Doğru diş fırçalama en az 2 dakika sürmelidir. Dişlerin yanı sıra etlerinin eklemleri fırçalanmalıdır. 

Öncelikle fırça, diş eti çizgisine 45° açıda olmalıdır. Üst dişlerin dış yüzeyleri yumuşak ve dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Diş etlerinden dişlere kadar masaj hareketleri yapılmalıdır. Bu işlemi alt dişler için de uygulamak gerekir. Fırçalama sırasında alt ve üst dişlerin iç yüzeylerini de dikkat almak gerekir. Daha sonra tüm dişlerin çiğneme yüzeyleri yani üst yüzeyleri fırçalanmalıdır. Son olarak bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefes almak için dil fırçalanmalıdır.

Diş Fırçalama Kuralları Nelerdir?

İnsanlar, ne yazık ki diş fırçalama kurallarına pek dikkat etmezler. Hatta fırçalama tekniklerini ve diş fırçalanma süresini de umursamazlar. Fakat gülümsemeleri ve ağız sağlığı kontrol altında tutmak için dişleri en doğru şekilde fırçalamak yapılabilecek en önemli şeylerden biridir. Ne yazık ki yanlış fırçalama günümüzde çok yaygındır. 

İlk olarak, çoğu insan dişlerini fırçalamak için yeteri kadar zaman harcamaz. Fırça ile dişlerin üzerinden hızlıca geçmek beklenildiği gibi bir fayda sağlamaz. Bu nedenle, dişleri fırçalama kurallarından ilki bu sürece en az iki dakika ayırmaktır. Uzun bir süre gibi görünebilir, ancak ağız sağlığınız için buna dikkat etmek gereklidir. Diğer kurallar da kısaca şöyledir;

  • Toplam diş fırçalama süresi 2 dakika olmalıdır.
  • Dişler sertçe fırçalanmamalıdır.
  • Dili ve yanağı da unutmamak gerekir.

Kanal Tedavisi Sonrası Diş Fırçalama

Kanal tedavisi sonrası, doğru diş fırçalama tekniği ile fırçalamaya devam ederek, ağız hijyenine dikkat etmek kritik derecede önemlidir. Dişlerin sağlığını korumak için günde iki kez fırçalanması gerekir. Aynı zamanda günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Bununla beraber düzenli olarak antiseptik gargara da kullanılmalıdır.

Dolgudan Sonra Diş Fırçalama

Çoğu insan dolgudan sonra dişlerin nasıl fırçalaması gerektiğini bilmez. Ancak dolgudan sonra da dişleri fırçalamaktan veya diş ipi kullanmaktan çekinmemek gerekir. Diş dolgusu sonrası fırçalamak ya da diş ipi kullanmak için beklemek gerekmez. Dişin etrafını nazikçe fırçalayıp ip ile dikkatli bir şekilde kullanıldığı sürece bir sorun yok demektir.

İmplant Sonrası Diş Fırçalama

İmplant yerleştirildikten sonra dişlerin fırçalanma önemlidir. Ağzı ve o bölge ne kadar temiz tutulabilirse enfeksiyon riski de o kadar düşük olur. Ameliyat bölgesinin fırçalanması ise nazikçe yapılmalıdır. Ayrıca o bölgedeki temizliğin çoğu da antibiyotikli ağız çalkalama suyu ile yapılmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası Diş Fırçalama

Sıklıkla merak edilen diş çekimi sonrası diş nasıl fırçalanır sorusuna verilecek yanıt oldukça basittir. Diş sağlığı için çekim işleminden sonraki ilk 24 saat içinde fırçalama ya da ağız çalkalaması yapılmamalıdır. Daha sonra dikkatli bir şekilde fırçalamak gerekir. Ama çekilen dişin olduğu bölgeye temas etmemeye çalışılmalıdır. Ayrıca gargara da yapmamaya çalışılmalıdır.

Diş Fırçalama Teknikleri

Ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermeyi sağlayacak birden fazla doğru diş fırçalama tekniği vardır. Bu teknikler kısaca şu şekildedir;

  • Dişlerinize nazik davranın; Öncelikle dişlere nazik davranmak gerekir. Dişler ne kadar sert fırçalanırsa, o kadar fazla plak ve kalıntı oluşur. Bastırarak ya da oldukça sert biçimde dişleri fırçalamanın faydalı olduğunu düşünülüyorsa; bu son derece yanlıştır. Sert kılları olan bir diş fırçası kullanmak veya çok sert fırçalamak yarardan çok zarar verebilir. Mevcut diş fırçasının yumuşak ve hassas kılları olmalıdır. Fırçalanırken nazikçe diş ve diş etlerine zarar vermeden fırçalamak gerekir. Dişleri fırçalarken acele edilmemelidir. Ayrıca fırçanın ağzın her yerine eriştiğinden de emin olmak gerekir. Nazikçe hareket edip dişler de hassas şekilde fırçalandığını zaman diş etlerine zarar verilmemiş olur.
  • Dişlerinizi doğru açı ile fırçalayın; Yaygın bir fırçalama hatası da insanların fırçayı diş yüzeyine düz bir şekilde yerleştirip doğrudan işlemi yapmalarıdır. Bunu yapmak yerine dişler her fırçalandığında ve diş eti çizgisinden başlandığında 45 derecelik bir açı kullanılmalıdır. Böylesi çok daha iyi olur.

Fırçayı hareket ettirirken yavaşça ve ileri geri götürmek gerekir. Ön dişlerin iç yüzeylerine odaklanıldığında fırça; dikey olarak eğildiğinden emin olunmalıdır. Bu noktalara erişmek güçtür. Bu yüzden fırçayı birkaç kez yukarı ve aşağı doğru hareket ettirerek dikkatlice fırçalamak gerekir. Dişleri fırçalarken doğru açı kullanıldığında maksimum etkiyi almak kaçınılmaz olur.

  • Dilinizi ve yanağınızı unutmayın; Dil, diş çürümesine neden olabilecek mikropların ve yiyecek parçacıkların saklanması için güvenli bir liman olabilir. Dilin de temiz tutulması gerektiğini unutmamak gerekir. Dilin selameti açısından da bir dil kazıyıcı veya temizleyici kullanılabilir. 

Ağzı daha iyi temizlemenin bir başka yolu da yanakların içini fırçalamaktır. Bu, pek çok insanın düşünemediği bir şeydir. Ancak bu; ağzın temiz kalmasına yardımcı olur. Ağız bakımı sadece dişlerin fırçalanması değildir. Çoğu insan bu konuyu yanlış anladığı için ağız bakımını sadece dişleri fırçalamak olarak görür. Mümkünse günde en az bir kez dili ve yanakları fırçalamak gerekir. 

Doğru Diş Fırçalama Tekniği

Doğru diş fırçalama tekniği hangisidir, sorusu için de verilecek birkaç cevap vardır. Doğru diş fırçalama nasıl olur diyen kişilere şöyle yanıt vermek mümkündür;

  • Diş fırçası, diş etlerine 45 derecelik bir açıya denk gelecek şekilde tutulmalıdır.
  • Fırça, kısa darbelerle ve nazikçe ileri geri hareket ettirilmelidir.
  • Dişlerin dış, iç ve çiğneme yüzeylerini de iyi biçimde fırçalamak gerekir.
  • Ön dişlerde yer alan iç yüzeyler ise fırça dikey olarak eğilip yukarıdan aşağıya doğru fırçalanmalıdır.

Diş Fırçalama Aşamaları

Diş fırçalama işlemi birkaç aşamadan oluşur. Bunlar kısaca;

  • Doğru diş fırçası seçin; Bakterileri tutabileceklerinden doğal kıllara sahip bir diş fırçası kullanmamak gerekir. Fırça başlığı, tüm dişlere ulaşabilecek kadar küçük olmalıdır. Ele rahatça oturan bir diş fırçası seçilmelidir.
  • Doğru macunu seçin; İçinde florür bulunan bir diş macunu kullanmak gerekir. Florür, hem plakları giderip hem de diş minesini güçlendirir.
  • Doğru diş fırçalama tekniğini uygulayın; Dişlerin üzerinden hızlıca geçmek yerine küçük dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Dişlerin ön tarafını fırçalarken de fırça, 45° açıyla tutulmalıdır. 

Çocuklarda Diş Fırçalama

Çocuklarda diş fırçalamayı rutine hale getirebilmeleri için doğru şekilde fırçalama nasıl olur diye onlara öğretmek gerekir. Çocukların bunu en iyi şekilde öğrenmesi için anne babalardan destek alması gerekir.

Çocuğun ilk dişi çıkar çıkmaz genellikle 6 aylıkken yumuşak bir çocuk diş fırçası ile nazikçe fırçalamak gerekir. Dişler ile etleri silmek için yumuşak yapıya sahip aynı zamanda ıslak bir bez de kullanılabilir. 

Dişlerin ve diş etlerinin tüm yüzeylerini hem sabah hem de gece yatmadan önce olmak üzere günde iki kere temizlemek gerekir. Diş fırçalama nasıl olur diye en başından itibaren çocuğa göstermek gerekir. Çocukların bunu en iyi şekilde bilmeleri diş sorunlarının ortaya çıkmasını önlemeye de yardımcı olur. 

Diş Fırçalama Süresi Ne kadardır?

Toplam diş fırçalama süresi 2 ila 3 dakika arasında olmalıdır. Diş fırçalama süresi iki dakikadan daha az olmaması önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği tarafından dişlerin gün içinde iki kez ve toplamda iki dakika fırçalanması tavsiye edilir. Fırçalamaya iki dakikadan daha az zaman harcanması, dişlerin yeterince temizlenmemesine neden olur.

2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, çoğu insanın dişlerini yaklaşık olarak 45 saniye fırçaladığı görülür. Yapılan çalışma, fırçalama süresinin 47 kişide plak çıkarılmasını nasıl etkilediğini inceledi. Sonuçlar, fırçalama süresinin 45 saniyeden 2 dakikaya çıkarılmasının yüzde 26’ya kadar daha fazla plak gidermeye yardımcı olabileceğini gösterir. İki dakikalık diş fırçalama süresi ağız ve diş sağlığını korumak için önemlidir.

Diş Fırçalama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Fırçalamada Fırça Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kişiler, kendileri için en doğru diş fırçasını kullanmaları gerekir. Çoğu insan için yumuşak kıllı bir diş fırçası en güvenli seçim olur. Dişlerin ne kadar sert fırçalandığına ve dişlerin gücüne bağlı olarak orta ya da sert kıllı fırçalar doğru seçim olmaz. Bu fırçalar; diş etlerine, kök yüzeyine ve koruyucu diş minesine zarar verebilir. Buna dikkat etmek gerekir.

Diş Fırçası Ne Sıklıkla Değiştirilmeli?

Diş fırçası her 3 ile 4 ayda bir ya da yıpranmış gibi göründüğünde değiştirilmelidir. Diş fırçasının kılları sertliğini kaybetmeye başladığında, neredeyse çöpe atılmaya hazırdır denebilir.

BENZER İÇERİKLER

  • mersin diş fırçalama

    Ağız ve diş sağlığı her zaman önem taşıyan bir konudur. Ancak insanların büyük bir kısmı bu duruma gereken değeri

  • Ortodontik Tedaviler

    Mersin Ortodontik tedaviler, normal diş yapısı olması gerektiğinden farklı, çarpışık olduğu durumlarda ihtiyaç duyulan bir uzmanlık alanıdır. Diş yapısındaki

  • Diş Kristali

    Diş kristali, diş görüntüsüne ışıltı ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla uygulanır. Özellikle kadınlar tarafından büyük ilgi gören bir yöntemdir.