ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Çene Kemiği Tozları

Ağız ve diş sağlığı çene, dil ve dudaktan bağımsız düşünülemez. Bütünsel bir ağız sağlığı için çene kemiğine bağlı tedavilerde oldukça önemlidir. Çene kemiği tedavilerinde implant cerrahisi öne çıkan tedavi yönetimi olarak geçer. İmplant cerrahisinin en önemli parçalarından biri olan çene kemiği tozunun diğer adı ise grefttir.

Çene Kemiği Tozları Nedir?

Kemik grefti olarak da bilinen kemik tozu, çene kemiği ve içerisinde oluşan kemik eksikliklerini tamamlamak ya da tedavi etmek için kullanılan; farklı bileşenlerden üretilse de en sağlıklı sonuçları hastanın kendi kemiğinden üretildiğinde veren bio materyallerdir.

Çene Kemiği Tozları Kaç Çeşittir?

  1. Otojen Kemik Greftleri: Hastanın çene önünden ya da yanından alınan dokularla üretilen çene kemiği tozları.
  2. Allogreftler: Kadavraların sağlıklı çene kemiklerinden tıbbı olarak üretilen çene kemiği tozları. Ülkemizde çok tercih edilmese de yurt dışında oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.
  3. Sentetik Greftler: Laboratuvar ortamında üretilen çene kemiği tozları.
  4. Hayvan Dokularından Üretilen Greftler: Sığır ve at gibi hayvanların dokularından üretilen çene kemiği tozları. Bu ülkemizde en çok kullanılan ve en yaygın yöntemdir. Özellikle sığır dokusu kullanılmaktadır.

Çene Kemiği Tozları Nerelerde Kullanılır?

  • Diş çekimleri ardından yeterli kemiğin bulunmamasına bağlı o alan et/doku sarkması yaşandığında gerekli çene kemiği yapısını sağlayabilmek için çene kemiği tozları kullanılır.
  • Uzun implant tedavilerinde süreyi kısaltmak ve pratik bir tedavi süreci izlemek için özel teknikler kullanılarak çene kemiği tozları implantlarla birlikte kullanılabilir.

Çene Kemiği Tozları Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle kaliteli bir bio materyal kullanılması oldukça önemlidir. Çene tozunun yapısı ve kalitesi, cerrahın kullanacağı tekniğe uygun olarak üretilir. Bu üretim kaliteyi belirleyeceği gibi hastanın tedavi sürecinin de hızlı ilerlemesini ve uzun vadede sağlıklı sonuçlar olmasını sağlar.

Çene Kemiği Tozları Ne İşe Yarar?

İmplant tedavilerine bağlı olarak kullanılan çene kemiği tozları diğer bir adıyla greftlerin birinci görevi, yer doldurmaktır. Diş çekimlerinden sonra yapılan implantlar, bazı zamanlar, diş etinin uzamasıyla düşebiliyorlar. Bu durumu engellemek için de diş çekiminin hemen ardından yapılan implant tedavilerinde çene kemiği tozları kullanılarak alan kemik yapısı ile doldurulur.

İçerisinde kemik oluşumunu sağlayan hücreler bulunan çene kemiği tozları, çenede bulunan kemik oluşumu sağlayacak diğer sağlıklı hücreleri çağırması için tedavi sürecinde kemik oluşması hedeflenen alanlarda kullanılır. Kemiğin kendini yenileme özelliği de kullanılarak çene de sağlıklı kemiklerin oluşumu sağlanır.

Çene Kemiği Tozları Nasıl Kullanılır?

Çene kemiği tozları tedavinin içerisinde sürecin bir parçası olarak kullanılır. Ekstra bir tedavi değildir; implant tedavisine bağlı olarak süreci destekleyerek tedaviye entegre edilir. Biz sizlere açıklayıcı olabilmek adına uzun uzun anlatıp, detaylıca incelemiş olsak da bu işlem bir tedavinin parçası olarak, ana tedavi esnasında uygulanır. Greft yani çene kemiği tozu uygulaması mevcut tedaviyi maksimum 10-15 dakika uzatan bir işlemden fazlası değildir. Buna rağmen etkisi ve tedaviye olan uzun soluklu katkısı oldukça kıymetlidir.

Çene Kemiği Tozları Uygulaması Ağrı ve Acı Yapar Mı?

Granül halde bulunan çene kemiği tozları, bazı durumlarda antibiyotiklerle ya da farklı ilaçlarla karıştırılarak uygulanır. Bu uygulama oldukça basit bir sprey işlemi ile uygulanır. Hasta hiçbir şekilde ağrı, acı hissetmez. Bu uygulama, mevcut tedavinin içerisinde bulunan bir yöntemdir. Granül şeklinde kullanılan yani dışarıdan temin edilen çene kemiği gibi hastanın kendi dokusundan üretilen çene kemiği tozları da basitçe uygulanır.

BENZER İÇERİKLER
  • 20 Yaş Dişleri

    20 yaş dişleri; çene yapısına, kişinin kemik sağlığına, beslenme biçimine, aile geçmişine ve yaşam koşullarına bağlı olarak 20 yaşında

  • Diş Eti Kanaması

    Diş eti, dişler ve kemikler arasındaki boşlukları doldurur. Diş etlerinin kenarları bıçak sırtı şeklindedir bu tasarım yiyecek artıkların geçişini

  • Diş Tedavisi

    Halitoz olarak da bilinen ağız kokusu, insanların pek çoğunun muzdarip olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Halitozis ya da ağız kokusu,