ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

20 Yaş Dişleri

20 yaş dişleri; çene yapısına, kişinin kemik sağlığına, beslenme biçimine, aile geçmişine ve yaşam koşullarına bağlı olarak 20 yaşında ya da sonrasında çıkması ön görülen, üst ve alt damağın en sonunda sağ ve solda 1’er tane olmak üzere toplam 4 tanedir. Adından bağımsız bir şekilde ileriki yaşlarda çıkması durumuna da sıkça rastlanır. Çoğu zaman cerrahi müdahale gerektiren bu dişler bazı kişilerde hiç çıkmaz ya da sorunsuz bir şekilde çıkarak tedavi ihtiyacı doğurmaz.

20 Yaş Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Son azı dişleri olarak bilinen 20 yaş dişleri isimden de anlaşılacağı üzere 20 yaşında ya da sonraki yaşlarda ağızdaki yerini alır. O güne kadar eksiksiz bir ağız ve diş bakımı uygulanırsa ve çene yapısı da uygunsa 20 yaş dişleri daha problemsiz bir şekilde ağızdaki yerini alır. Problemli olması hâlinde ise basit cerrahi işlemlerle sorun çözülebilir.

20 Yaş Dişleri Neden Sorun Olur?

Çene yapısının uygunsuz olmasına ya da ağız ve diş sağlığının yeterli olmamasına bağlı olarak 20 yaş dişleri gömülü ya da kemik yapısı yanağa, çenenin içine, başka dişlerin altına doğru uzayan bir haldeyse problem olmaya başlar. Bu problemin vuku bulduğu 20 yaş dişleri çekilerek yani cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

20 Yaş Dişleri Neden Çekilir?

  • Diğer dişleri tehdit ediyorsa 20 yaş dişleri çekilir. Diğer dişlerin üzerine binmesi, çene de sıkışıklık yaratarak onların yerlerinde kayma yapması engellenir.
  • 20 yaş dişleri çürüdüyse çekilir. Fırçanın kolay ulaşamadı bir yerde bulunan 20 yaş dişleri doğru bakım ve temizlemeye maruz bırakılmasa çürür ve bu bozulmaya bağlı olarak kurtarılamayacak biçimde çürüyen diğer dişler gibi çekilir.
  • Ağız kokusu yapıyorsa 20 yaş dişleri çekilir. Boğaz, dil ve dişlerdeki çürümelere bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusunun sebebi 20 yaş dişleri özelinde bir sebebe bağlandıysa 20 yaş dişleri çekilir.

20 Yaş Dişleri Nasıl Çekilir?

Zor ve sancılı bir tedavi olduğu düşünülse de 20 yaş dişi çekimi, diğer dişlerin çekiminden farksızdır. Kişiden kişiye değişen acı, ağrı ve basınç hissi farklılık gösterse de hastanın acı eşiğine bağlı olarak diğer diş çekimlerinden farklılık göstermez. Diş çekim uygulaması ve sonrasındaki iyileşme süreci, kişiye göre değişebilen aşamalardan geçebilir.

Düzenli ağız ve diş sağlığını kontrol ettiren hastalar bu durumu erken fark edeceği için erken müdahale ile tedaviyi ve sonrasını daha hafif geçirmektedir. Bunun yanı sıra problemi geç fark eden yani çürüme, iltihap, enfeksiyon gibi olumsuzluklar oluştuktan sonra uzman hekime danışan hastaların 20 yaş dişi çekimi daha zorlu olabilmektedir.

20 Yaş Dişleri Çekildikten Sonra Ne Yapılmalı?

Hastanın hissedeceği ağrıya ve acıya bağlı olarak diş hekiminin de tavsiyesi göz önünde bulundurularak 20 yaş dişleri çekildikten sonra birkaç gün istirahat edilebilir. İstirahat esnasında ve sonrasında yani tedaviyi takip eden günlerde uzman diş hekimin varsa reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalı, yiyecek içecek tüketimi anlamında verdiği önerilere uyulmalıdır. Böylece varsa oluşan yara ya da atılan dikişler daha hızlı iyileşecek, hissedilmesi ön görülen ağrı ve acı en aza indirilir.

20 yaş dişleri, yalnızca uzman diş hekimiz uygun görürse çekilmeli. Sonrasında takip eden tedavi süreci ise yine uzman diş hekiminizin tavsiyeleri doğrultusunda uygulanmalı. Düzenli ağız ve diş sağlığı bakımı, belli periyotlarla uygulanacak kontrollerle 20 yaş dişlerini soru sorun olmaktan çıkarır.

BENZER İÇERİKLER
  • Çocuklar için Telsiz Ortodonti

    Çocuklar için telsiz ortodonti (invisaling first), takıp çıkartılabilen, üzerinde hiç tel olmayan şeffaf plaklar ile gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. 6

  • Porselen Lamina Dişler

    Mersin Porselen lamina dişler, özel yapıştırma tekniği uygulanarak gerçekleştirilen, ön dişlerin renk, form ve pozisyonlarının değiştirilmesi amacıyla uygulanan kaplama

  • Dijital Gülüş Tasarımı

    Dijital gülüş tasarımı, teknolojik gelişmelerin diş hekimleri tarafından diş tedavilerinde aktif bir şekilde kullanılmaya başlaması ile birlikte popüler bir