ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

3D Çene ve Diş Tomografisi

3D tomografi; ağız ve diş hastalıklarında, hekimlerin hastalığa tanı koymak ve öngörülen tedavinin belirlenmesi için başvurduğu radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biridir. İncelenen bölgenin hem dış hem de iç yüzeyinin şekli hakkında bilgi sahibi olunmasına olanak tanır. Üç boyutlu görüntüler sayesinde kemiğin kalitesinin öğrenilebilir. İmplant ameliyatı, diş çekimi veya kanal tedavisi işlemleri öncesi çenenin birebir görüntüsü elde edilir. Diğer görüntüleme yöntemlerine kıyasla daha yeni bir teknoloji olmakla beraber son zamanlarda kullanımı giderek daha da yaygınlaşır ve yeni çalışmalarla sürekli ilerlemeler kaydedilir.

3D Çene ve Diş Tomografisi Nedir?

Ağız içinde incelenecek alanın X-ray ışınlarıyla taranarak bölgenin üç boyutlu görüntüsünün bilgisayar ortamına aktarıldığı bir görüntüleme yöntemidir. Elde edilen üç boyutlu görüntüler sayesinde diş ve çene yapısının gerçek boyutlarıyla incelenmesi mümkün hale gelir. Hasta için en uygun tedavinin saptanmasında büyük kolaylık sağlar.

3D Çene ve Diş Tomografisi Neden Tercih Edilir?

Birçok çene ve diş hastalıklarının incelenmesinde kullanılan 3D görüntüleme ve tomografi işleminin kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kemik içerisindeki gömülü dişlerin ve diş kanallarının ağız içindeki durumunun saptanmasında kullanılır.
  • Dental tomogrofi ile başka herhangi bir işlem gerektirmeksizin var olan kemiğin genişliği, yüksekliği ve kalınlığı birebir olarak ölçülür.
  • Gömülü 20 yaş dişlerinin ağızdaki pozisyonunun bulunması ile gömülü dişin çıkarılması ya da ameliyatla alınabilmesi gibi tedavileri kolaylaştırır.
  • İmplant tedavisinde de hekimlerin başvurduğu bir yöntemdir. Çene kemiklerinin detaylı görüntüsünün elde edilmesiyle implantın yerleştirileceği ideal konumun belirlenmesine yardımcı olur.
  • Alt çene içerisindeki sinir ve damarlar, üst çene içerisindeki sinüs boşlukları gibi anatomik bölge unsurları 3D görüntüleme sayesinde tedavide üç boyutlu olarak değerlendirilir.
  • Çenelerde görülebilmekte olan kistler ve diğer hastalıklar için tanı oluşturmayı mümkün kılarak uygun tedavinin belirlenmesini sağlar.

3D Çene ve Diş Tomografisi Hangi Hastalar İçin kullanılır?

  • İmplant hastalarınına uygulanacak tedavinin planlanmasında
  • Çenede kırık şüphesi olan hastalarda
  • Sinüs tıkanıklığı olan hastalarda
  • Çenesinde sürekli ağrı hisseden hastalarda
  • Protez planlaması yapılacak hastalarda
  • Alt yirmilik dişleri çekilecek hastalarda
  • Uyku apnesi problemi yaşayan hastalar için dental tomografiye başvurulur.

3D Çene ve Diş Tomografisi Nasıl Çekilir?

Hasta taramaları, KIBT (Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) cihazlarının çoğunda hasta sabit pozisyondayken ayakta veya otururken yapılmaktadır. Cihaz hastanın başının etrafında tek bir turla döner ve taranan bölgenin tüm hacminin görüntüsü alınır. Taranan hacmin görüntüsü bilgisayar yazılımlarıyla yapılandırılarak, hekimin her düzlemde inceleme yapmasına olanak sağlar. Üç boyutlu tomografi çekimi süresi genellikle birkaç dakika ile 1 saat arasında sürer. Hastaya ilaç verilerek çekilen tomografiler de vardır. İlaçlı tomogrofi çekilen hasta, gözlem amacıyla birkaç saat hastanede tutulur. Üç boyutlu tomografi çekilecek hastanın çekimden birkaç saat önce yeme içmeyi kesmesi gereklidir.

Klasik Çene ve Diş Tomografilerinden Farkı Nedir?

Klasik diş ve çene tomografisinde iki boyutlu görüntüler elde edilir bu nedenle incelenen bölgenin ayrıntılı incelenmesi olanağı yetersizdir. Görüntülerde çene ve dişlerin gerçek boyutuna erişilemez. Hastaların daha az radyasyona maruz kaldığı 3D görüntüleme yönteminde ise kemik içinde milimetrik tarama kullanılarak kemik kalınlığının gerçek boyutu öğrenilebilir. Böylece doğru tanının konularak en uygun tedavinin uygulanmasında faydalıdır. Özellikle implant tedavisinde hata payı minimum düzeye indirgenir.

3D Çene ve Diş Tomografisi Zararlı mıdır?

3D çene ve diş tomografisinde yalnızca alt veya üst çene görüntülenir. Cihazın verdiği radyasyon dozu diş hekimliğinde kullanılan diğer radyolojik görüntülemelere göre daha azdır. Teknolojinin hayatımızın her alanında olduğunu düşünerek kıyaslama yapacak olursak 3D dental tomografiden alınan radyasyon değeri bir insanın 48 saatte maruz kaldığı radyasyon değerinden daha düşüktür.

BENZER İÇERİKLER