ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Diş Eti Estetiği

Gülüş estetiğini etkileyen faktörlerin başında diş eti geliyor. Diş eti estetiği dişetleriyle ilgili tıbbi ve estetik sorunlar yaşayan her bireyin yaptırabileceği işlemleri içeriyor. Bu amaçla diş hekimi kliniklerine başvuran hastalar şayet sistemik sağlık durumları ve lokal ağız içi durumları yapılacak işlemler için uygunsa operasyon geçirebiliyorlar.

Diş Eti Estetiği Nedir?

Diş eti estetiği en sık gingivoplasti veya gingivektomi işlemleriyle gerçekleştiriliyor. Gingivoplasti işlemi, dişetlerinin yeniden şekillendirilmesini sağlayan prosedürleri içeriyor. Gingivektomi ise mevcut diş etinden bir miktar diş etinin konturlarına uygun olarak kesilmesi anlamını veriyor. Fazla diş eti genişliğinden değil de diş eti çekilmelerinden sıkıntısı olan kişiler için farklı dental prosedürler uygulanabiliyor. Basitçe bu prosedürler ağız içinden farklı bir alandan doku alınarak çekilmenin olduğu bölgeye eklenmesiyle gerçekleştiriliyor.

Diş Eti Estetiğini Kimler Yapar?

Periodontoloji, diş etrafındaki destek dokuların sağlığı ve operasyonlarıyla uğraşan diş hekimliği dalıdır. Periodontoloji uzmanları, 5 yıllık diş hekimliği fakültesi eğitimini tamamladıktan sonra 3 yıl fakültede uzmanlık eğitimi almış kişilerdir. Gingivoplasti ve gingivektomi işlemleri periodontoloji uzmanlarıyla ilgili işlemlerle ilgili kursları almış deneyimli diş hekimleri tarafından gerçekleştirilebiliyor. Daha ileri derecede operasyonlar da yine periodontoloji uzmanları ve ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanları tarafından sağlanıyor.

Kimler Diş Eti Estetiği Olabilir?

Diş etleriyle ilgili estetik kaygı taşıyanlar hekimleriyle görüşerek diş eti estetiği olabiliyorlar. Diş etinin fazla göründüğü, diş eti çekilmeleri olan, dişetleri sağlıksız olan, çeşitli asimetrilerden ve renklenmelerden muzdarip olan kişiler için uygun klinik ortamda uygun tedavi planlaması yapılıyor. Özellikle “Gummy Smile” denilen ve dişlerle gülümsendiğinde dişetlerinin olması gerekenden fazla görünmesini tabir eden problem için gingivektomi ve gingivoplasti işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu işlemlerle beraber dişlerin ağız içinde görülen boyutları, yani kron boyları uzatılmış oluyor ve diş eti görünmesi gereken normal seviyeye indirgeniyor.

Diş Eti Estetiği Nasıl Yapılır?

Eğer gingivoplasti veya gingivektomi ile diş eti genişliği azaltılacaksa estetik prosedürler lokal anestezi altında ilgili diş bölgesi uyuşturularak gerçekleştiriliyor. İşlem sırasında hastalar böylece acı hissetmiyorlar. Lokal olarak uyuşturulma sağlandıktan sonra farklı malzemeler kullanılarak, uzman hekimin planladığı şekilde bir miktar diş eti alınıyor ve diş etine yeniden form veriliyor. Bu amaçla lazer cihazlar sıklıkla tercih ediliyor. Lazerle yapılan işlemlerin uygulama sürelerinin kısa olması ve kanamasız bir operasyon sahası sağlaması en önemli avantajları arasında yer alıyor.

Diş eti kaybı olan kişiler için de hem ilgili bölge hem de donör saha uyuşturuluyor. Donör bölgeden alıcı bölge için uygun miktarda doku alınıyor. Doku alındıktan sonra iyileşmesi kolay olan ve alıcı bölgeyle uyum sağlayacak bölgeler işlem için seçiliyor. Alınan doku, alıcı sahaya uygun şekilde dikiliyor. Ardından hastaların iyileşmeleri belirli sıklıklarla yapılan kontrollerle takip ediliyor. Bu işlem ameliyathane ortamında, cerrahi olarak gerçekleştiriliyor.

Diş Eti Estetiği Zararlı Mı?

Diş etini kapsayan dental prosedürler zararlı değil, aksine yararlıdır. Diş eti problemleri kişilerin genel sağlıklarını, diş ve çevre dokularının sağlığını etkiliyor. Bu problemler ağız hijyeni uygulamalarını, dişlerin doğru şekilde fırçalanmasını, kişilerin konforlarını ve estetik kaygılar nedeniyle psikolojilerini önemli ölçüde etkiliyor.

Diş etlerinin fazla ve kron boylarının az olduğu kişiler etkin şekilde temizleme yapamıyorlar. Bu da diş çürüklerine, diş eti iltihaplarına ve ağızda farklı bakteriyel ve mantar enfeksiyonlara yol açabiliyor. Diş eti çekilmeleri ise gerekli tedaviler yapılmazsa daha da ilerliyor ve kemik erimesi, kök çürükleri, hassasiyet gibi problemlere yol açabiliyor.

BENZER İÇERİKLER
  • Flour Uygulaması

    Flour uygulaması, çocuklarda dişlerin yapısını güçlendirmek adına uygulanan bir politikadır. Birçok farklı yaş gurubuna uygulanmaktadır. Flour uygulaması sayesinde çocukların

  • Lazer Diş Hekimliği

    Tüm hastalar ağrısız, kanamasız ve acısız bir tedavi süreci geçirmek istiyor. Lazer diş hekimliği ise ağrısız, acısız ve kanamasız

  • antalya implant

    Mersin, Türkiye'deki Akdeniz Ağız Diş dental implantasyon, yapay dişlerin yerleştirilmesi ve gülümsemenin yeniden sağlanması için klasik protezleri her açıdan atlayan