ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Ağız Kanseri Teşhisi

Erken tanı tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi ağız kanserlerinde de hayat kurtarıcıdır. Diş hekimleri ağız içerisindeki değişimlere karşı her zaman tetiktedirler. Düzenli yapılan muayenelerde yanaklar, dil sırtı, damak, dudak ve diş etlerindeki yaralar, şişlikler, renk değişiklikleri, ısısal değişimler dikkatle takip edilir.

Ağız Kanseri Nedir?

Kanser, hücrelerin düzensiz olarak ve normal formlarının dışında çoğalmasını tanımlar. Ağız bölgesinde görülen kontrolsüz hücre çoğalmaları ağız kanseri olarak tanımlanır.

Ağız Kanseri Belirtileri

  • Ağız içerisinde meydana gelen ve uzun süre geçmeyen yaralar ağız kanserinin ilk uyarılarından olabilir.
  • Tekrarlayan ve kanama özelliği gösteren yaralar da ağız kanseri belirtisi olabilir.
  • Boyunda görülen ağrılı şişlikler uyarıcıdır.
  • Ağız kanseri ortaya çıkan bireylerde yutkunma güçlükleri ortaya çıkabilir.
  • Kulağa, göze, başa vuran ağrılar oluşabilir.
  • Ağız kanserine sahip bireylerde dental bir sebebe bağlanamayan diş kayıpları meydana gelebilir.

Ağız Kanseri Tanısını Kim Koyar?

Ağız kanseri tanısında ilk değişiklikleri fark eden kişiler diş hekimleridir. Diş hekimleri şüphelendikleri yara ile ilgili değişimleri hastalardan öğrenirler. İlgili yaranın ya da şişliğin ne kadar süredir ağızda olduğu, boyutunda bir değişiklik olup olmadığı, tekrarlayıp tekrarlamadığı sorgulanır. Eğer ki hekim, ağız kanserinden şüphelenirse ilgili dokudan biyopsi alınmasını ister. Biyopsi işlemiyle dokudan örnekler alınır ve laboratuvar incelemeleri yapılarak lezyonun karakteristiği belirlenir. Diş hekimleri, kulak burun boğaz uzmanları,

Ağız Kanseri Nedenleri ve Korunma Yöntemleri

Ağız kanserleri bulaşıcı değildir ve pek çok neden ağız kanserlerinin ortaya çıkmasında rol oynar. Geniş etyolojiye sahip ağız kanserlerinin görülme riski aşağıdaki durumlarda artar:

  • Ağız kanserlerinin en sık nedeni arasında tütün ürünleri ve sigara yer alır. Ağız kanseri teşhisi konan bireylerin yaklaşık olarak %90’ı sigara kullanan kişilerdir.
  • Alkol tüketimi de ağız kanserlerinin sebepleri arasında yer alıyor. Görülme sıklığı alkol tüketme sıklığıyla doğru orantılı olarak artıyor.
  • Güneş ışınları özellikle dudaklarda ortaya çıkan kanserlerde öneme sahip.
  • Kötü beslenme, kötü yaşam koşulları ve stres diğer kanserlerde olduğu gibi ağız kanserlerinde de etkendir.
  • Ailede kanser öyküsü bulunan kişilerde ağız kanseri görülme olasılığı daha fazladır.
  • Ağız içinde yer alan protezlerin kenarlarının uyumsuz olması ve kronik olarak irritasyona yol açması ağız kanserinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Kırık dişler, uyumsuz dolgular, yanak ısırma alışkanlığı gibi diğer kronik irritan faktörlerde de ağız kanserleri ortaya çıkabilir.

Ağız Kanseri Tedavisi

  • Ağız kanseri teşhisi konulmuş bireyler kemoterapi tedavisi görüyorlar. Kemoterapi ilaçlı kanser tedavisi olarak da biliniyor.
  • Kemoterapi tedavisine ek olarak cerrahi işlemlerle kanserli kitlelerin ilgili bölgeden çıkarılması sağlanabiliyor. Cerrahi olarak hastalıklı dokunun çıkarılmasının yanı sıra çevredeki sağlıklı dokudan da bir miktar alınması gerekebiliyor. Ağız bölgesi boyundaki lenf bezlerine çok yakın olduğu için kanser hücreleri bu bölgeye de yayılma eğilimi gösteriyor. Böyle bir durum söz konusu olduğunda lenf bezlerinin de cerrahi olarak temizlenmesi gerekiyor.
  • Radyoterapi ağız kanserlerinin tedavisinde başka bir alternatif. Yüksek enerjili ışınların ilgili bölgeye uygulanarak kanser hücrelerinin düzensiz çoğalmaları engellenmeye çalışılıyor. Radyoterapi dozu ayarlanırken kitlenin bulunduğu bölge ve büyüklüğü göz önüne alınıyor.

Ağız Kanseri Tedavisi Yan Etkileri

Radyoterapi uygulamasından sonra diğer dokular da etkileniyor ve buna bağlı olarak ağız kuruluğu meydana gelebiliyor. Azalmış tükürük akışını tanımlayan ağız kuruluğu, tükürüğün temizleyici etkisini azalttığı için diş çürüklerinin artışına, diş etlerinin kanamalarına ve iltihaplarına, kemiklerde erimeye ve diş kayıplarına sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra radyoterapinin yan etkilerinde boğaz ağrısı, ağız içi dokularda ağrı, koku ve tat duyusunda azalma, yorgunluk ve ciltte yanıklar bulunuyor. Bu yan etkilerden dolayı ağız kanseri tedavisi gören kişilerin ağız hijyenlerine özellikle önem vermeleri gerekiyor.

Kemoterapi tedavisi gören bireylerde saçların dökülmesi, böbrekler ve karaciğer üzerinde geçici olumsuz etkiler görülebiliyorlar. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla enfeksiyonlara açık hale gelebiliyorlar.

BENZER İÇERİKLER