ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Fiber Uygulaması

Fiber uygulaması diş hekimliğinde kanal tedavisinin ardından yapılan bir tedavi seçeneğidir. Bu uygulama ile, dişin kronu yani ağız içinde görünen kısmının sağlam bir şekilde restore edilebilmesi sağlanır.

Fiber Post Nedir?

Post-core sistemleri, kanal tedavisi görmüş dişin kanal kısmına yerleştirilen “post” kısmından ve dişin kron kısmını oluşturan “core” kısmından oluşuyor. Çeşitli materyallerden üretilen postlar bulunuyor. Bunların arasından diş ile en uyumlu olanlardan birisi de fiber postlar olarak karşımıza çıkıyor.

Fiber Uygulaması Neden Yapılır?

Fiber post uygulaması, aşırı madde kaybı olan dişlerde dişe desteklik sağlaması amacıyla yapılıyor. Post, kanal tedavisi gereken dişlere uygulanabiliyor. Fiber uygulamasının amacı ilgili dişte ileride oluşabilecek kırıkları engellemek ve dişlerin doğru ve sağlam bir şekilde restore edilebilmesini sağlamak. Böylece diş kayıplarının önüne geçiliyor ve kişiler dişlerine erkenden veda etmek zorunda kalmıyor.

Fiber Post Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

  • Post yerleştirilecek dişin kökünde kırık varlığı postun yerleştirilmesine ve sağlıklı bir tedaviye engel oluyor.
  • Kanal tedavisinin ardından ilgili dişin çevre dokularında iyileşme meydana gelmediyse veya durum daha da kötüye gidiyorsa post uygulanamıyor. Böyle bir durumda postun yerleştirilmesinden önce kanal tedavisinin yenilenmesi (retreatment) gerekebiliyor. Dişin iyileşme düzeyi iyi yöne doğru giderse ve kök ucundaki lezyon iyileşirse post ancak o zaman yerleştirilebiliyor.
  • Dişe ait kist varlığında post-core tedavisi yapılamıyor.
  • Dişin kökünün çok kısa olduğu vakalarda fiber uygulaması gerçekleştirilemiyor çünkü yeterli dayanak sağlanamıyor.
  • Kökler aşırı eğriyse post yerleştirilemiyor ve diş yeterli destek sağlayamayacağı için post uygulaması tercih edilmiyor.
  • Diş köklerinin kalsifiye olması durumunda (diş köklerinin tıkanması) post yerleştirilemiyor.
  • Dişteki mevcut kanal tedavisi olması gerekenden uzun ya da kısa yapıldıysa kanal tedavisinin yenilenmesi ve ardından post yerleştirilmesi gerekiyor.
  • Dişe destek olan alveol kemiğinin yetersiz olması ve dişin bu nedenle sallanması durumunda post uygulanmıyor.
  • İnce köklerde kök kırığı riski olduğu için post uygulaması yapılamıyor.

Fiber Uygulaması Nasıl Yapılır?

Kliniğe başvuran hastanın sistemik ve bulaşıcı bir hastalığının olup olmadığı, herhangi bir maddeye karşı alerjisi olup olmadığı sorgulanıyor. Ardından kanal tedavisinin üzerinden en az 1 hafta geçmiş dişlerin mevcut durumu radyograflarla ve klinik muayene ile değerlendiriliyor.

Dişler post yapımına uygun durumdaysa kök uzunluğunun 2/3’ü kadar kök kanal dolgu maddesi dişten çıkarılıyor ve bu bölgeye uygun boyutta fiber post yerleştiriliyor. Böylece dişe ek dayanıklılık kazandırılmış oluyor.

Fiber post uygulamasının ardından dişin kron kısmına dolguyla kesilmiş diş formu veriliyor. Böylece üstüne gelecek tek kron protezi için uygun alan sağlanmış oluyor.

Gerekli form verilen dişten ölçü alınıyor ve alçı model elde ediliyor. Elde edilen alçı model üzerine dişin görünen kısmını oluşturacak çeşitli malzemelerle protez yerleştiriliyor ve hasta ağzında uyumlanıyor.

Madde kaybının çok olduğu ancak dolgu için yeterli miktarda diş dokusu bulunan dişlerde direkt kompozit dolgu ile de core yapısı hazırlanabiliyor.

Fiber Uygulaması Avantajları

Diş 4 ana yapıdan oluşuyor. Bu yapılar mine, dentin, sement ve pulpa dokusu olarak isimlendiriliyor. Mine kısmı dişin ağız içinde görülen kron bölümünün dışında yer alıyor. Sement, kökün dış kısmında yer alan tabakaya deniyor. Dentin ise mine ve sement ile pulpa arasındaki yapıya verilen isim. Yüksek çiğneme kuvvetleri altında dişteki bu dokular bir miktar esneme gösteriyorlar.

Fiber postların esneme katsayıları dentin, mine ve sementin esneme katsayılarına oldukça yakın. Bu nedenle dişe gelen kuvvetleri benzer şekilde karşılayarak dişte kırılma oluşma olasılığı büyük ölçüde önlenmiş oluyor. Fiber uygulamasının dişlere ekstra desteklik sağlaması ve diş ömrünü uzatması ise en büyük avantajıdır.

BENZER İÇERİKLER