ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Çene Kistleri

Kontrolsüz hücre bölünmesi olarak bilinen, oldukça farklı sebeplerle ortaya çıkan kitle ya da diğer kistler vücudun birçok yerinde görülebileceği gibi çenede de görülmektedir. Çene kistleri, şişlikler ve ağrıyla fark edilebileceği gibi düzenli doktor kontrollerinde uygulanan radyolojik muayenede de hızlıca tespit edilebilmekte ve tedavisi uygulanabilmektedir.

Her hastalık gibi çenede oluşan kistlerde de erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen ve tedavisi doğru uygulanan bu kistler tekrarlanmayacak şekilde iyileştirilebileceği gibi kemik dokusu desteklenerek implant cerrahisiyle dişler yerine kazandırılabilir.

Çene Kistleri Nedir?

Çene kistleri, çene içerisinde travma ya da enfeksiyona bağlı oluşan kistik yapılardır. Dişte oluşan çürüklere ya da ağızda oluşan enfeksiyonlara müdahale edilmemesi durumunda bu lezyonun büyüyerek kemiği eritmesi sonucu oluşan boşluklardır.

Tümör ya da kanser hücreleriyle, kontrolsüz çoğalan hücrelerle karıştırılmamalıdır. Çene kistleri, kötü huylu değildir. Fakat geç teşhis, yanlış tedavi ya da tedavi edilememe durumu bu kistleri kötü huylu hale getirebilir; sonucu çene kırılması hatta kansere kadar gidebilir.

Çene Kistleri Nasıl Gelişim Gösterir?

Sağlıksız lezyonların kemiği eritmesi ile oluşan büyük boşluklara yani çene kistleri, ilk aşamalarda nispeten küçük olabilirler. Zamanında ve doğru bir müdahale yapılmazsa bu boşluklar giderek büyür.

Çene Kistleri Nasıl Tespit Edilir?

Çene kistleri, rutin kontrollerinize bağlı radyolojik muayenelerde yani uzman diş hekimi kontrolleri esnasında çekilen detaylı röntgen taramaları ve diş hekiminizin analizleri ile tespit edilir.

Erken Tanı Sayesinde Tedavi Edilebilen Çene Kistleri

Tüm hastalıklarla olduğu gibi çene kistleri tedavisinde de erken tanı oldukça önemli. Erken teşhis edilen ve tedavisi uygulanan çene kistleri, kolayca iyileşir ve tekrar etmez. Tanı ve tedavide geç kalınırsa hem tedavi zorlaşır hem de net ve sağlıklı bir tedavi sağlanamayabilir. Bu sebeple düzenli ağız ve diş sağlığı kontrolleri yaptırmak oldukça önemlidir.

Çene Kistleri Tedavisi

Çene kistleri tedavisi, röntgen görüntüleme sistemi ile teşhis edildikten sonra başlar. Öncelikle hastaya lokal anestezi uygulanarak hastanın ağzında kistin oluştuğu bölgenin uyuşması sağlanır.  Ardından kistin oluştuğu bölge temizlenerek tedavi edilir ve yenilemesi engellenmiş olur.

Bu tedavi yöntemleri ve süreci elbette kistin konumu ve boyutuna göre değişiklik göstermektedir. Genelde, tedavi esnasında ve sonrasında herhangi bir aksilik görülmese de bu durumun değişkenliği de aynı şekilde kistin konumuna, boyutuna ve erken tanı faktörüne bağlıdır.

Genelde tedavisi oldukça kolay olan çene kistleri, cerrahi müdahaleler ile tedavi edilmektedir. Kistin yarattığı deformasyona bağlı olarak cerrahi müdahale esnasında kemik desteği sağlanarak tedavi uzun yıllar kalıcı ve tekrarlanmaz hale getirilir.

Çene Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çene kistleri tedavi edilmezse, kitlenin kanser hücresine dönüşmesi, çenenin kırılması gibi ağır sonuçlara yol açabilir. Uzman diş hekimleri, hastaların paniğe ya da korkuya kapılmadan tedavi sürecini uzman bir hiş hekimiyle hızlıca başlatması gerektiğini öneriyor. Tedavi edilmeyen her hastalık gibi çenede oluşan kistik yapıların da uygun tedavi ile iyileştirilmediği takdirde belki de dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Rutin diş hekimi kontrollerinin radyolojik muayeneyi de kapsayacak şekilde 6 ayda bir yaptırılması ve uzman diş hekimi tavsiyelerine eksiksiz uyulması önemlidir.

Çene Kistlerinin İmplant Tedavisi ile Bağlantısı

İmplant tedavisine başlayabilmek için sabitleme yapılabilecek sağlıklı bir kemik dokusuna ihtiyaç vardır. Bu kistler yüzünde sağlıklı yapısını kaybeden kemikler tedavi edilip implant cerrahisinde kullanılabilir dokular oluşturulmazsa implant tedavisi de başlayamaz. Bu sebeple kistlerin temizlenmesi, alanın sağlıklı kemik dokusuyla doldurulması ve iyileşmenin ardından implant tedavisine geçilebilir.

BENZER İÇERİKLER
  • Lazer Diş Hekimliği

    Tüm hastalar ağrısız, kanamasız ve acısız bir tedavi süreci geçirmek istiyor. Lazer diş hekimliği ise ağrısız, acısız ve kanamasız

  • antalya implant

    Mersin, Türkiye'deki Akdeniz Ağız Diş dental implantasyon, yapay dişlerin yerleştirilmesi ve gülümsemenin yeniden sağlanması için klasik protezleri her açıdan atlayan

  • Spor Diş Hekimliği

    Sporcular darbelere sıklıkla maruz kalıyorlar. Darbeye maruz kalma oranı yapılan sporun türüne göre değişiyor. Sporcuların çeneleri ve dişleri darbelerden