ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi

Çene eklemi hastalıkları oluşmadan önce çeneyi ve eklemleri korumak herhangi bir çene eklemi hastalığının oluşmasını engeller. Bu sebeple hastalık sürecine geçmeden önceki en önemli adım çeneye binen yükün ve stresin azaltılmasına yönelik tedbirlerdir. Diş plağı kullanımı da çeneye binan yülün azaltılmasını sağlar. Bu sebeple çene eklem hastalıkları tedavisi uygulanan hastalarda diş plağı sık kullanılan yöntemlerden biridir.

Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çene eklemi hastalıkları oluştuktan sonraysa çene eklem hastalıkları tedavisi boyunca ağrıyı azaltmaya odaklanan, çene eklemi hareketlerini korumaya yönelik ve tekrarlanmamasını sağlayacak adımlar atılır.

Ağrıyı azaltmak adına ağrı kesici ilaçlar kullanılmasının yanı sıra çene eklemine oluşan baskı diş sıkma ile oluşuyorsa stresi azaltmaya yönelik antidepresanlar kullanılır. Çene eklemi hastalıkları tedavisi nasıl ki uzman diş hekimleri tarafından yürütülüyorsa antidepresan kullanım süreci ve kararı da uzman psikolog ve psikiyatri yani uzman ruh doktorları tarafından yürütülür.

Diş Sıkmaya Bağlı Çene Eklem Hastalıkları Tedavisi Nedir?

Strese bağlı diş sıkmanın yanı sıra fizyolojik ya da yapısal bozukluklar sebebiyle dişlerini sıkan ve çene eklem bölgesine baskı uygulayan hastalara fizik tedavi ve özel egzersizler önerilir. Çene eklem hastalıkları tedavisi boyunca uygulanacak fizik tedavi ve egzersiz programı da yine uzman diş hekimi koordine eder. Fizik tedavi ve egzersizler çene eklem hatalıkları tedavisi sürecinde kasların gevşemesini ve rahatlamasını sağlar. Bunların yanı sıra elektro terapiler de çene eklem hastalıkları tedavisi açısından önemli bir yer tutmaktadır. Kasların rahatlamasına ve gevşemesine odaklanan bu yöntemler çene eklem hastaları tedavisi uygulandıktan sonra uzun vadede bir iyileşmeyi de destekler.

Çene Eklem Hastalıklarının Farklı Sebepleri ve Tedavileri?

Çene eklem hastalıkları; çenenin daha doğrusu çene ekleminin hareketindeki kısıtlılıktan kaynaklanıyorsa bu problemin tedavisine odaklanılır. Çene eklem hareketlerine bağlı çene eklem hastalıkları tedavisinde bu kısıtın giderilmesi için yardımcı bazı cihazlar olsa da hastalığın boyutuna ve hastanın şikayetlerine bağlı olarak yardımcı cihazlar olmadan bazı özel egzersizlerden faydalanılır.

Çene eklem hastalıkları tedavisi, çenenin maruz kaldığı travmalara (diş çekimi esnasında oluşan bozulmalar, diş eti bozulmaları, dış etkenlere bağlı bozulmalar vb.) karşın uygulanacaksa bazı cerrahi müdahaleler gerebilir. Bu alışıla gelmişin dışında bir yöntemdir çünkü çene eklem hastalıkları genelde diş sıkmaya bağlı olarak gelişir.

Çene Eklemi Hastalıkları Tedavisi Nasıl Gelişim Gösterir?

Birçok tedavi sürecinde olduğu gibi çene eklem hastalıkları tedavisi de hemen bir sonuç vermez. Doğru bir tedavisi istikrarlı bir biçimde uygulamak oldukça önemlidir. Sunulan tedavi metodu, uygulamanın doğruluğu ve tedavinin devamlılığı iyileşme sürecini ve elbette sonucu etkiler. İyileşme süreci her hastaya ve tedavi yöntemine özel olsa da bu tedavilerin sonucu 3-4 hafta içerisinde görülür.  Sonuçları ve etkinliği ise 3 aya kadar etkisini sürdürür.

Çene eklem hastalıkları tedavisi boyunca belirtildiği üzere istikrar önemlidir. Hastaya özel hazırlanan gece plağının düzenli kullanımı, hekimin önerdiği egzersizlerin eksiksiz ve belirtilen sürelerde tekrarlanması, fizik tedavinin aksatılmaması ve reçete edilen ilaçların doğru dozda kullanılması çene eklem hastalıkları tedavisi sonuçlarının olumluya dönmesinde oldukça önemlidir.

Egzersizler sayesinde kasların açılması, esneklik kazanması tedavinin kalitesini artırırken ilerleyen süreçlerde de sonuçların uzun soluklu olmasını sağlar. Egzersiz, çene eklem hastalıkları tedavisi sonrasında devam edilmesi gereken, alışkanlık haline gelmesi önerilen yöntemlerdendir. Egzersizlerin çene eklemi hastalıklarının tekrar etmesinin önüne geçtiği unutulmamalı, tüm doktor önerileri, ilaçlar ve tedaviler eksiksiz uygulanarak sağlıklı bir tedavi ve sonrası sağlanmalıdır.

BENZER İÇERİKLER
  • Estetik Gülüş Tasarımı

    Estetik gülüş tasarımı, son yıllarda birçok kişinin yakından ilgilendiği ağız bakımı uygulamaları arasında yer alır. Çürük dişler, diş eti

  • Flour Uygulaması

    Flour uygulaması, çocuklarda dişlerin yapısını güçlendirmek adına uygulanan bir politikadır. Birçok farklı yaş gurubuna uygulanmaktadır. Flour uygulaması sayesinde çocukların

  • Çene Kistleri

    Kontrolsüz hücre bölünmesi olarak bilinen, oldukça farklı sebeplerle ortaya çıkan kitle ya da diğer kistler vücudun birçok yerinde görülebileceği