ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Ağız Kokusu (Halitozis)

Ağız kokusu hem bireyin kendisini hem de çevresindeki kişileri rahatsız eden bir durumdur. Ağız kokusu olan bireyler için bu durum utanç verici olabilir hatta bazı durumlarda kaygıya da yol açabilir.

Halitozis Nedir?

Halitozis, ağız kokusunun tıbbi ismidir. Çeşitli lokal ve sistemik etkenler nedeniyle halitozis oluşabilir. Ağız kokusunun kaynağı belirlenerek buna uygun tedavi planı çizilir.

Ağız Neden Kokar? Hangi Durumlarda Ağız Kokusu Artar?

  • Ağız çoğunlukla dişler üzerinde, arasında ve diş eti kenarında temizlenemeyen besin artıklarından kaynaklı olarak kokuyor. Yenilen yiyecekler bakterilerin beslenmesi ve üremesi için kaynak oluşturuyor. Bakterilerin metabolik aktiviteleri sonucunda kötü kokular açığa çıkıyor.
  • Düzenli fırçalama alışkanlığına sahip olmayan ve diş ipi, arayüz fırçası kullanmayan kişilerde plak birikimi ve diş taşı oluşumuna bağlı olarak ağız kokusu ortaya çıkabiliyor.
  • Dişte çürük varlığı, kanal tedavisi gereken dişler, gingivitis (diş eti iltihabı), periodontitis (kemik yıkımıyla birlikte diş eti iltihabı), diş eti çekilmeleri gibi lokal faktörler ağız kokusuna sebebiyet verebiliyor.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar ağız kokusuna neden olabiliyor.
  • Ağız kuruluğuna sahip bireylerde tükürüğün temizleyici etkisini tam olarak gösterememesine bağlı olarak halitozis meydana gelebiliyor.
  • Ağız solunumu yapan, yani geceleri ağzı açık uyuyan ya da gün içinde burnundan tam olarak nefes alamadığı için ağzından nefes alıp veren bireylerde ağız kuruluğuna bağlı olarak ağız kokusu ortaya çıkıyor. Özellikle geceleri tükürük akışının doğal seyrinde azalmasıyla ağız solunumu birleşince bu koku daha fark edilir oluyor.
  • Kullanılan bazı ilaçlar, ağız kuruluğuna sebep olmaları ya da vücuttaki metabolik etkileri sonucunda ortaya çıkan ürünlerden dolayı ağız kokusuna sebep oluyor. Sindirilen ilaçların ürünleri akciğerlere ilerleyerek kötü kokuya sebep olabiliyor.
  • Reflü gibi mide rahatsızlıkları, diyabet gibi metabolik rahatsızlıklar ve bazı kanser türleri ağız kokusunun sistemik nedenleri arasında sayılabiliyor.
  • Küçük çocuklarda buruna kaçan ve oraya yerleşen yiyecek parçaları ya da yabancı cisimler ağız kokusuna sebep olabiliyor.
  • Uzun süre aç kalmak da ağız kokusunu arttıran etmenlerden bir tanesi.

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Ne Yapmak Lazım?

Piyasada mevcut olan sakız, naneli şeker, gargara gibi ürünler ağız kokusuna geçici bir çözüm sunmaktadır. Ağız kokusu ağız içerisinde kalmış yiyecek artıklarından kaynaklanmıyorsa, problemin altında yatan diğer nedenleri araştırmak gerekir.

Ağız kokusunu gidermenin ilk adımı olarak dişlerin ve dudakların düzenli olarak güzelce fırçalanması denilebilir. Günde en az 2 kere yemekten sonra dişleri fırçalamak gerekiyor. Özellikle yatmadan önce diş fırçalamak, sabahları oluşan ağız kokusunu engellemekte rol oynuyor. Dişlerin diş etinden dişe doğru fırçalanması, çiğneyici yüzeylerin ve damağa bakan yüzeylerin de fırçalamaya dahil edilmesi gerekiyor. Fırçanın ulaşamadığı dişler arası bölgenin fırçalamanın ardından diş ipiyle temizlenmesi gerekiyor. Mutlaka florürlü diş macunu kullanılmalı.

Eğer halitozis besin artığı kaynaklı değilse bu uygulamalardan sonra ağız kokmaya devam ediyor. Bu durumda mutlaka bir diş hekimine başvurulmalı ve altta yatan neden saptanmalıdır.

Halitozis (Ağız Kokusu) Tedavisi

Ağız kokusu için diş hekimliği kliniğine başvuran kişiler için çeşitli klinik testler uyguluyor. Ağız kokusunun tespitinden sonra nedeni saptanıyor. Eğer koku çürük bir dişten ya da periodontal (dişin çevre destek dokuları) kaynaklı bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bunların tedavisi gerçekleştiriliyor. Hastaya fırçalama ve ağız gargarası önerileri yapılıyor.

Ağız kuruluğu tedavisi için yapay tükürükler ve çeşitli ilaçlar kullanılabiliyor. Ağız solunumu mevcutsa, hastanın neden burnundan nefes alamadığıyla ilgili hastalar kulak burun boğaza yönlendirilebiliyorlar. Eğer kaynak dental kökenli değilse ve sistemik nedenden kaynaklandığı düşünülüyorsa kişiler tıp hekimlerine yönlendirilebiliyorlar.

BENZER İÇERİKLER
  • Diş Eti Estetiği

    Gülüş estetiğini etkileyen faktörlerin başında diş eti geliyor. Diş eti estetiği dişetleriyle ilgili tıbbi ve estetik sorunlar yaşayan her

  • Zirkonyum Dişler

    Mersin Zirkonyum dişler, doğal bir görünüme sahip olduğundan dolayı tercih edilir. O kadar doğal bir görünüme sahiptir ki, başarılı

  • 20 Yaş Dişleri

    20 yaş dişleri; çene yapısına, kişinin kemik sağlığına, beslenme biçimine, aile geçmişine ve yaşam koşullarına bağlı olarak 20 yaşında