ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri

Hassas bağlantılı protezler, ağızda birden fazla diş kaybı olduğu durumlarda yapılan hareketli protezlerdir. Bu protezler kancalı diş protezleri gibi parsiyel (bölümlü) hareketli protezler kategorisinde yer alır ancak bazı farkları bulunur.

Neden Hassas Bağlantılı Protezlere Çıtçıtlı Protezler Denir?

Hassas bağlantılı protezler, dişlere açılan özel ve gizli yuvalara protezin geçirilmesi şeklinde yapılan protezdir. Protezlere ve dişlere erkek ve dişi olmak üzere açılan yuvalar birbirine geçer ve böylece anahtar kilit sistemi oluşturulur. Protez bu yuvalara geçirildiği için halk arasında çıtçıtlı protez olarak bilinir. Dişlere açılan yuvalarla protezin tutuculuğu artar ve protezin uzun yıllar kullanılmasına olanak tanır.

Hangi Durumlarda Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Yapılır?

Sabit protezlerin yapılamadığı durumlarda ve hasta tam dişsiz değilse hassas bağlantılı protezler ve kancalı protezler tercih edilebiliyor. Hassas protezler, kancalı protezlere oranla daha tutucu ve daha estetik özellikler gösteriyor. Ancak fiyatlarının daha pahalı olması ve dişlerde ekstra işlem yapılarak yuvaların açılması gerekiyor.

Hassas bağlantılı diş protezlerinin yapılması için bir çenede en az 4 ila 6 arasında diş bulunmalıdır ve bu dişler protez için yeterli destek sağlayabilecek özelliklere sahip olmalıdır. Mevcut kemik dokusu, dişlerin sağlamlığını etkilemiyorsa birinci dereceden dikkat edilecek bir etken değildir.

Hassas Bağlantılı Diş Protezlerinin Kullanımı Kolay Mı?

Hassas bağlantılı hareketli protezlerin kullanımı oldukça kolaydır. Hareketli olmalarına karşın açılan yuvalarla tutuculuk arttırıldığı için yemek yeme ve konuşma esnasında oynama yapmaz. Sabit proteze benzer bir rahatlık sağlanmış olur.

Çıtçıtlı Protezler Estetiği Bozar Mı?

Hassas bağlantılı diş protezleri kancalı protezlere göre metal destek içermediği için estetik açıdan sorun oluşturmaz. Yuvalar dişlerin içine açıldığı için uygun renk seçimi ve uygun diş konturlarıyla estetik açıdan tatmin edici sonuçlar doğurur.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Nasıl Yapılır?

Hasta hikayesi dinlenir, gerekli ağız içi muayene yapılır ve ağız içi filmler incelenerek tedavi planı uzman hekim tarafından oluşturulur.

Tedavi planının belirlenmesinin ardından ağızdaki mevcut dişlere işlem yapılması gerekir. Tutuculuğu sağlayacak gerekli yuvalar hazırlandıktan sonra ağızdan ölçü alınır ve alçı modeller elde edilir. Çeşitli laboratuvar işlemlerinin ve klinik provaların ardından teslim edilir.

Çıtçıtlı Protezlerin Kullanım Ömrü

Hassas bağlantılı diş protezleri yaklaşık olarak 5 yıl kullanılabilmektedir. Her ne kadar en uyumlu şekilde yapılsalar da çiğneme sırasında oluşan baskı nedeniyle protezde, dişlerde, yumuşak dokuda ve kemiklerde belli bir miktar değişim görülmesi kaçınılmazdır. Bu süreyi aşağıdaki durumlar etkiler:

  • Protezlerin temizliğine dikkat edilmediğinde protezde kullanılan materyallerde bozulmalar meydana gelebilir. Bu durumda protezin kullanım süresi azalır.
  • Ağız hijyenine ve protez temizliğine gerekli özen gösterilmediğinde ağız içerisindeki yumuşak dokularda ve kemikte harabiyet meydana gelebilir. Böyle bir durumda protezin uyumu bozulacak ve daha kısa sürede yenilenmesi gerekecektir.
  • Protezlerin düzgün kullanılması, takıp çıkarırken fazla kuvvet uygulanmaması ve hekim önerilerine dikkat edilmesi protezin ömrünü uzatacaktır.

Hassas Bağlantılı Diş Protezleri Alerji Yapar Mı?

Çıtçıtlı protezlerin yapımında metal ve akrilik kullanılıyor. Kişilerde ortaya çıkan alerjik reaksiyonların nedeninin metal mi yoksa akrilik mi kaynaklı olduğu çeşitli alerji testleriyle belirleniyor. Metal alerjisi olan hastalarda metal türü değiştirilerek hassas bağlantılı protezler yapılabiliyor ancak akrilik alerjisi durumunda çıtçıtlı protez yapımı mümkün olmuyor.

Hassas Bağlantılı Diş Protezi Temizliği

Çıtçıtlı protezler su ve sabunla temizlenmeli, protezin zarar görmemesi için fırça kullanılmamalıdır. Protezler geceleri çıkarılmalı ve su dolu bir kabın içinde bekletilmelidir. Temizliğe dikkat edilmesi, sağlık ve uzun ömürlü protez kullanımı açısından oldukça önemlidir.

BENZER İÇERİKLER
  • Ortoknatik Çene Cerrahisi

    Ortognatik Cerrahi (çene ameliyatı, çene cerrahisi), ciddi çene problemlerinde, çenelerin birbiri ile uyum sorunları ortaya çıktığında, dişlerin doğru bir

  • Porselen Lamina Dişler

    Mersin Porselen lamina dişler, özel yapıştırma tekniği uygulanarak gerçekleştirilen, ön dişlerin renk, form ve pozisyonlarının değiştirilmesi amacıyla uygulanan kaplama

  • Diş Eti Estetiği

    Diş ipi kullanırken ya da fırçalama sırasında yani beklenmedik durumlarda diş eti kanaması meydana gelebilir. Bu durumun kanayan diş etlerinden