ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Estetik Dolgular

Estetik dolgular, kompozit dolgu adı ile de bilinir. Estetik açıdan hoş bir görünüme sahip olmasından dolayı hem ön hem arka dişlere uygulanır. Ön dişlerde sıklıkla ayrık dişleri birleştirmek için tercih edilir. Dişte herhangi bir kesim işlemi yapmadan, laboratuvar çalışması gerekmeden gerçekleşen bir uygulama olduğundan dolayı hasta açısından da konforlu bir tedavi yöntemidir. Ön diş kırıkları, travma vakaları gibi durumlarda sadece dolgu malzemesi eklenerek doğal sonuçlar elde edilir.

Birçok renk seçeneği sunması, bu yöntemin estetik dolgular adıyla bilinmesini sağlar. Doğal dişi birebir taklit edebildiği için de ön dişlerde tercih edilir. Dişlerin büyüklüğünden memnun olmayan kişiler, kalıcı renk bozukluğu yaşayan kişiler ve çürük tedavilerinde sıklıkla uygulanır.

Estetik Dolgular Dayanıklı Mıdır?

Eski dönemlerden bu yana uygulanan metal dolgular, kişileri estetik açıdan rahatsız eder. Özellikle bu tarz dolgular ön dişlere dolgu yapılması gerektiği durumlarda tercih edilmez. Gelişen teknoloji ile birlikte estetik dolgular daha ön plana çıkmaktadır. Malzeme içeriği sağlamlaştırılmış, metal dolgulardan daha uzun ömürlü olan estetik dolgular son derece dayanıklı yapıya sahiptir.

Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Estetik dolgular, dayanıklı yapılar ile çok uzun yıllar boyunca kullanıma uygundur. Ancak kişinin ağız ve diş bakımı rutinleri de bu süreyi değiştirebilir. 6 ayda bir düzenli diş hekimi muayenesi, günlük ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi ile estetik dolgular uzun yıllar, güvenle kullanılır. Bu rutinler takip edildiğinde estetik dolgularda herhangi bir çatlama, sızdırma, renk değişimi şikayetleri ortaya çıkmaz.

Düzenli bakımları doğru bir şekilde yapıldığı ve dişte herhangi bir çürüme vb. şikâyet ortaya çıkmadığı sürece estetik dolguları değiştirmek gerekmez.

Siyah (Amalgam) Dolgular Estetik Dolgular ile Değiştirilir Mi?

Uzun yıllar boyunca uygulanan amalgam dolgular, siyah görünümü nedeniyle kişileri estetik açıdan rahatsız eder. Birçok kişi eski, siyah dolgularını değiştirip değiştiremeyeceğini merak etmektedir. Diş hekiminiz ile tek seansta amalgam dolguları estetik dolgular ile değiştirmek mümkündür.

Estetik Dolgu Mu, Porselen Dolgu Mu?

Diş hekimleri, her zaman dişin doğal yapısını en büyük ölçüde korumadan yanadır. Büyük çürükler, dişlerde meydana gelen kırıklar söz konusu olduğunda dayanıksız kalan dişlerin estetik dolgular ile ne ölçüde dayanıklı hale getirilebileceği değerlendirilir. Bu duruma göre kişi için en uygun seçeneğe karar verilir.

Estetik Dolgudan Sonra Ağrı Olur Mu?

Estetik dolgular yapılırken anestezi uygulaması ile kişiye dolgu işlemi uygulanır. Anestezinin etkisinin geçmesi ile birlikte sıcak, soğuk yiyecek / içeceklere karşı dişlerde anlık sızlama gibi hassasiyetler ortaya çıkabilir. Ancak bu durum çok kısa sürelidir ve en geç 2 hafta içerisinde ortadan kalkar. 3 haftadan uzun süren bu tür şikayetlerde diş hekiminiz ile görüşmeniz gerekir. Dolgudan sonra şiddetli ağrı şikâyeti çoğunlukla diş sinirleri etkilendiği durumda ortaya çıkar. Bu durumda kanal tedavisi yapılması gerekir.

Estetik Dolgu Nasıl Yapılır?

  • Estetik dolgular, çok basit bir şekilde uygulanır. Tek seans işlem için yeterlidir.
  • Lokal anestezi ile bölge uyuşturulur. Diş çürüğü ve dişler temizlenir.
  • Dolgu maddesinin daha iyi yapışması için kavite dolgu malzemesi şekillendirilir. Dolgu malzemesinin dişlere yapışması için bizotaj uygulanır.
  • Diş minesi yüzeyi düzeltilir ve yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.
  • Doğal diş rengine en uygun renk ve kıvamda dolgu malzemesi hazırlanır, boşluğa yerleştirilir.
  • İstenilen sertliğe ulaşması için ışınlama işlemi yapılır.
  • Dolguda yükseklik ve çıkıntı gibi sorunlar varsa düzeltilir. Pürüzsüz hale getirilir.
  • İşlem dişin parlatılması ile son bulur.
BENZER İÇERİKLER
  • antalya implant

    Antalya, dental implant tedavileri konusunda Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden biridir. VK Smile Studio’da deneyimli diş hekimleri ve modern teknolojiler ile

  • Frenektomi (Dil/Dudak Bağının Alınması)

    Frenulum dudak, damak ve dili birbirine bağlayan ve bu dokuların hareketlerini sınırlandıran kas ataçmanlarına verilen isimdir. Ağız içerisindeki lokalizasyonları

  • Diş Kristali

    Diş kristali, diş görüntüsüne ışıltı ve estetik görünüm kazandırmak amacıyla uygulanır. Özellikle kadınlar tarafından büyük ilgi gören bir yöntemdir.