ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Diş Eti Çekilmesi

Endodonti Nedir?

Endodonti, dentin ve pulpa dokularında meydana gelen hastalıklar ve bu hastalıkların tedavi süreçlerini gerçekleştiren diş hekimliği dalına denmektedir. Sağlıklı ve estetik bakımdan güzel bir görünüme sahip olan dişler yaşam kalitesini artıran önemli unsurlar arasındadır. Dişlerin tam ve çürüksüz olması yemek yeme eyleminin kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca eşsiz bir gülümsemenin de kaynağıdır. Bu yüzden diş bakımına özen göstermek, diş ile ilgili tedavileri zamanında yaptırmak önemlidir. Bu noktada endodonti nedir, dişe uygulaması nasıl yapılır, ne zaman yapılmalıdır gibi soruların cevaplarını bilmek faydalıdır. 

Endodonti nedir, sorusunun cevabına geçmeden önce dişin yapısını bilmek, tanımı kolay anlamaya yardımcı olur. Diş, her biri farklı yapıda olan birden fazla tabakadan oluşur. Bu tabakalar dıştan içe doğru sıralanarak dişin görünen halini meydana getirir. Tabakaların sıralanması mine, dentin, pulpa ve sement şeklindedir. Pulpa yumuşak bir yapıya sahiptir. Diğer tabakaların yapısı serttir. Yumuşak yapılı pulpa, kan damarları ve sinirlerin geçtiği bağ dokudur.

Endodonti Diş Tedavisi Nedir?

Endodonti diş tedavisi, dişin işlevselliğini korumak ve dişi çekilme riskinden kurtarmak amacıyla yapılır. Pulpa dişin kök kanallarında ve dişin tepesinde bulunur. Pulpanın tedavisi halk arasında daha çok kanal tedavisi adıyla bilinir. Dişin ağız içindeki varlığını koruyabilmek için kırık, çürük, travma ve enfeksiyona bağlı nedenlerle gelişen ve pulpa ile çevre dokularda meydana gelen hasar tedavi edilir. 

Dişin canlılığını koruyabilmesi için kanal tedavisinin yanı sıra rejenerasyon tedavileri de yapılabilir. Bu tedavilerin yapılmaması genellikle diş kaybı ile sonuçlanır. Diş kaybı hem maddi hem de manevi olarak daha fazla kayıplara yol açar. Bu yüzden diş tedavilerinin ihmal edilmemesi önemlidir.  

Endodonti Tedavisi Ne İşe Yarar?

Endodontik tedavi ile çürümeye başlayan dişleri uzun bir süre daha kullanmak mümkün olur. Endodonti tedavisi ne işe yarar, sorusuna cevap olarak kısaca dişleri çekilme riskinden kurtarmaya yarar denebilir. Günümüzde eksik dişlere yönelik birçok tedavi yöntemi olsa da en ideal diş, insanın kendi dişidir. Bu yüzden diş hekimleri dişleri mümkün olduğu kadar korumaya çalışır. Dişlerin tedavisinde kullanılan yöntemlerin birçoğu dişi ağızda tutmaya yöneliktir. Diş çekimi, kurtarılması olanaksız olan dişler için son çaredir. 

Endodonti Ne Yapar?

Endodonti ne yapar, diş nasıl tedavi edilir gibi sorular merak konusudur. Endodonti, enfekte olduğu için çürümeye başlayan dişi tedavi eder. Dişin enfekte olması, diş yapısına zarar verir. Bu zararın boyutları her geçen gün durmadan artar. Çürük kendi kendine iyileşen bir hasar değildir. Bu yüzden endodonti tedavisi geciktirilmemesi gereken tedavilerden biridir. Uzman diş hekimleri için bu tedavi uygulaması basit tedaviler kategorisindedir. 

Dişin dentin tabakasının altında yer alan yumuşak dokulu pulpa dişlerin çıkmasında ve gelişmesinde önemli bir role sahiptir. Dişte oluşan problemleri pulpa yolu ile ağrı olarak hissederiz. Ağız içerisinde çok fazla sayıda bakteri bulunur. Besinlerin ağızda bakterilerle birleşmesi asit oluşumuna neden olur. Bu asitlerin dişlerden uzaklaştırılması ve ağızdan atılması için her yemekten sonra ağız hijyenine özen göstermek önemlidir.Ağızdan atılmayan asitler, bakterilerin yardımıyla çoğalır ve diş minesinde hasara yol açar. bu hasar kendini çürük olarak gösterir.  

Mine tabakasında oluşan çürüklere müdahale edilmemesi, çürüğün dentin tabakasına ulaşmasına neden olur. Bu sırada diş, ağrı yoluyla müdahale edilmesi gerektiğinin mesajını iletir. Bu noktada da müdahale gerçekleştirilmezse çürük pulpaya ulaşır ve iltihap oluşmasına neden olur. Pulpada iltihap oluşmasının nedeni burada yer alan sinir ve damarların tahrip olmasıdır. Çürüğün bu boyuta gelmemesi için diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi erken müdahale edilmesi önemlidir. Bu yüzden endodontik diş tedavileri ihmal edilmemelidir. 

Endodonti Diş Tedavisi

Genetik faktörler ve beslenme alışkanlıkları yüzünden hemen hemen herkes hayatında en az bir defa endodonti diş tedavisi yaptırmış olabilir. Endodonti kanal tedavisi uzun süren bir işlem değildir. Dişin dışarıdan darbe alması sonucunda gelişen travmalar da pulpa bölgesinde iltihap oluşmasına neden olur. Darbe esnasında diş kökünden gelen sinir ve damarların kopma olasılığı yüksektir. Bu durumun yaşanması iltihaplanmaya neden olur. Ayrıca dişin başka bir dişi sıkıştırması ve diş eti rahatsızlıkları da iltihaplanma nedenleri arasında yer alır. 

Dişe erken yapılan müdahaleler, dişin daha fazla kısmının kurtarılmasını sağlar. Endodonti randevu ile yapılır. Tedavinin ilk aşamasında diş ve çevresinin uyuşması, acı hissedilmemesi amacıyla lokal anestezi uygulanır. Enfekte olan pulpa dokusunun çıkarılması ve kanal boşluğunun temizlenmesi gerekir. Daha sonra şekillendirme ve kanal dolgu maddesi ile diş boşluğu doldurulur. Dolgu maddesi olarak doku dostu maddeler kullanılır.  

Endodonti Kanal Tedavisi

Dişe, endodonti kanal tedavisi yapılmadan önce röntgen çekilmesi önemlidir. Bu sayede dişin anatomisi tam olarak incelenebilir. Diş endodonti tedavisinin doğru şekilde gerçekleştirilebilmesi için dişin kök kanallarına ulaşmak önemlidir. Ayrıca kanalı ideal şekilde şekillendirmek da önemlidir. Kanalın şekillendirilememesi veya dolgu maddesinin kanala uygun şekilde yerleştirilememesi dişin işlevsel şekilde kullanılmasını engeller. 

Kök kanallarına dolgu maddesi yerleştirmeden önce kanal sterilizasyonu ve temizliği yapmak, zararlı organizmaların ve bakterilerin yayılmasını önler. Bu işlem sırasında kullanılan malzemeler ağızda kötü bir tat bıraksa da kısa süre sonra etkisi kaybolur. Yapılan işlemlerin sonucunu görmek için tekrar röntgen çekilebilir. 

Mersin Endodonti Uzmanı

Kanal tedavisinde tedavi süresi dişin bulunduğu yere, enfeksiyonun şiddetine ve dişin kanal sayısına göre farklılık gösterebilir. Mersin endodonti uzmanı sayesinde etkili tedaviler yapılır. Endodonti uzmanı Mersin, tedavi hakkında en ideal çözümleri gerçekleştirir. Enfeksiyonlu diş söz konusu olduğunda kanal tedavisi 2 seansta tamamlanır. Dişte enfeksiyon yoksa tedavi 1 seansta biter. Kanal tedavisinin 1 seansı 45 dakika sürebilir. 

2 seans olarak gerçekleştirilen tedavilerin ilk seansında kanal temizlenir ve şekillendirilerek geçici olarak kapatılır. Bu işleme geçici dolgu denir. 2. seansa kadar kanal içerisinde enflamasyon oluşumuna rastlanmazsa, dişi çevreleyen dokularda bozukluk yoksa ve dişte bir duyarlılık söz konusu değilse kalıcı dolgu yapılır. 

Endodonti Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kanal tedavisine dair cevabı merak edilen sorulardan bir tanesi, endodonti sonrası nelere dikkat edilmeli sorusudur. Diş tedavisinde de diğer tedavi işlemlerinde olduğu gibi tedavi sonrasındaki süreç önemlidir. Endodonti randevu alma işleminden sonra uygun zamanda tedaviye başlanır. Bazı tedaviler 1 bazıları ise 2 seansta gerçekleştirilir. Tedavi 2 seans olarak planlandıysa ilk seanstan sonra 2. seansa kadar işlem yapılan dişin kullanılmaması faydalı olur. 

Geçici dolgu ile kapatılmış olan diş aşırı sıcak ve aşırı soğuk besinlere karşı duyarlıdır. Ağrı oluşmaması için sıcak-soğuk dengesine dikkat etmek gerekir. Tedavi tamamlandıktan sonra aşıdaki detaylara dikkat edilmesi faydalı olur. 

  • Kanal tedavisinden sonraki ilk 2 saat içecek veya yiyecek tüketmemeye özen göstermek.
  • Tedaviyi takip eden ilk birkaç gün içerisinde aşırı sıcak veya soğuk gıdalar tüketmemek. Aşırı sıcak ve soğuk gıdalar dişte sızlamaya neden olabilir.
  • Ağız bakımına özen göstermek. Kanal tedavisi sadece uygulama yapılan dişi korumaya yöneliktir. Diğer dişlerin korunmasına etkisi yoktur. Bu yüzden tedaviden sonra diğer dişlerin sağlıklı kalabilmesini sağlamak için ağız ve diş bakımı ürünlerini etkin şekilde kullanmak gerekir. Yemeklerden sonra diş fırçalamak, antiseptik gargara kullanmak ve diş ipi kullanmak dişleri korumaya yardımcı olur. Ülkemizde diş ipi kullanımı çok yaygın değildir. Oysa diş ipi, diş çürüklerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olan etkili bir bakım olanağı sunar. 

Endodonti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Endodonti dolgu yapar mı?

Endodonti dolgu yapar. Tedavi 2 seansta tamamlanacak ise ilk seansta geçici dolgu, 2. seansta kalıcı dolgu yapılır.

Endodonti kime bakar?

Endodonti, diş çürüğü oluşan yetişkin hastalara bakar. Çürüğün ve dişin genel durumunun belirlenmesi için öncelikle röntgen çekilir.

Endodonti işlemi ne kadar sürer?

Endodonti işleminde süre 45 dakikaya kadar uzayabilir. 2 sens olarak gerçekleştirilen tedavilerin seansları daha kısa süreli olabilir.

Endodonti kanal tedavisi midir?

Endodonti, kanal tedavisidir. Dişin pulpa tabakasındaki kanalların iltihaplanmasından dolayı tedavide kanal temizliği yapılır. Bu işlem halk arasında daha çok kanal tedavisi adıyla bilinir.

Endodonti sırasında ağrı olur mu?

Endodonti tedavisine başlanmadan önce lokal anestezi uygulandığı için hasta ağrı hissetmez. Anestezi etkisi geçtikten sonra kısa süre hafif sızı şeklinde ağrı hissedilebilir. Bu durum normaldir. Ancak şiddetli ağrılarda diş hekimine danışmak faydalı olur.

Endodonti neye bakar?

Endodonti, çeşitli faktörlerden dolayı çürümüş olan dişlerin tedavisine bakar.

BENZER İÇERİKLER

  • Diş Tedavisi

    Diş ağrıları, diş çürüklerinin olduğu dişlerde, çenede ve çene çevresinde ağrı anlamına gelir. Şiddetli diş ağrısını birçok şekilde hissedilebilir. Bu

  • Estetik Gülüş Tasarımı

    Estetik gülüş tasarımı, son yıllarda birçok kişinin yakından ilgilendiği ağız bakımı uygulamaları arasında yer alır. Çürük dişler, diş eti

  • Diş Eti Estetiği

    Diş ipi kullanırken ya da fırçalama sırasında yani beklenmedik durumlarda diş eti kanaması meydana gelebilir. Bu durumun kanayan diş etlerinden