ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

mersin diş eti problemi

Diş etleri, hem ağzın hem de dişlerin temelini oluşturur. Diş etlerinde meydana gelebilecek bir hastalık ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Diş eti problemi, her yaşta görülebilir. Diş eti hastalığı, tedavi edilmediği zaman ağız kokusu, kanama ya da diş kaybına sebep olabilir. Diş eti hastalığı oluşumuna önlem alabilmek için hem doğru hem düzenli şekilde ağız bakımının yapılması gerekir.

Diş etinde hastalık oluşmasının temel nedeni olarak mikrobiyal dental plak gösterilir. Bu plak; genelde temizlenmemiş gıda artıkları ve tükürük ile gelen bakterilerin birleşiminden oluşur. Mikrobiyal dental plak, dişlerin çevresinde yer alan dokularda yıkım oluşturur. Bu noktada da diş eti hastalığı başlar. 

Mikrobiyal dental plağın haricinde sigara kullanımı, lösemi, diyabet ve AIDS gibi hastalıklar bu sorunu oluşturabilir. Bununla beraber kalp ilaçlar, antidepresanlar ve oral kontraseptifler gibi ilaçların kullanımı da etki eder. Bununla beraber beslenme alışkanları da bu noktada rol sahibidir.

Yaşlandıkça tüm vücudumuz gibi dişlerimizin de sağlığını yitirdiği yadsınamaz bir gerçektir. Ancak yine de diş problemlerinin her yaş grubundan bireyde görüldüğünü de söylemek gerekir. Bu sebeple dişlerine iyi bakan yaşlı bireylerimizin dişlerinin; fırçalamasına, beslenmesine dikkat etmeyen genç bireylere göre daha sağlıklı olduğunu görmekteyiz. Bu biraz sizin bakımınıza biraz da genetiğinize bağlı bir durumdur.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti problemi, birkaç adımda ortaya çıkar. Erken evre diş eti rahatsızlığı, basit şekilde diş eti iltihabı yani gingivitis olarak ifade edilir. Bu iltihap, tedavi edilmediği zaman periodontal bağlar da iltihaplanır. Buna da periodontitis denir. Periodontitis, ciddi oranlı diş eti problemi kabul edilir. Ayrıca kısa sürede tedavi edilmesi gerekir. Diş eti rahatsızlıklarının belirtilerinin erken sürede fark edilmesi zor olabilir.

Diş Eti Hastalığı Nedir? 

Diş eti problemleri, dişleri destekleyip çevreleyen dokularda ortaya çıkan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Bu durum` çocuk, erişkin ve yaşlılarda görülebilir. Hatta dişlerde çürük olmamasına rağmen buradaki dokularda dahi görülebilir. Tedavi edilmediğinde ise çoğu zaman kanama, sallanma, ağız kokusu ve hatta diş kaybı gibi durumlara neden olabilir. Çoğu zaman ağrısız şekilde ilerleyen diş eti problemi genel olarak ilerleyen süreçte fark edilir. 

Diş Eti Hastalığı Belirtileri 

Diş eti rahatsızlıklarının en net ve önemli belirtisi burada görülen kanamalardır. Sağlıklı diş etinde kanama olmaz. Bu rahatsızlıkların belirtileri kısaca şu şekildedir;

  • Diş fırçalarken ya da kendi kendine başlayan kanama, 
  • Diş etlerinde şişlik, 
  • Diş etlerinde kızarıklık, 
  • Diş eti morarması, 
  • Diş eti beyazlaması, 
  • Diş etinde çekilme, 
  • Diş etinde büyüme, 
  • Dişlerde sallanma, 
  • Dişlerde yer değişikliği, 
  • Diş hassasiyeti
  • Ağız kokusu.

Diş Eti Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? 

Diş eti tedavileri; hastalığın evresine ve etkilediği dokulara göre şekil alır. Diş eti tedavileri amacıysa enfeksiyona sebep olan bakterilerin ve zararlı yapıların buradan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Diş eti tedavisi genel olarak plağın uzaklaştırılması ve ultrasonik cihazlar kullanarak diş taşı temizliği yapmak şeklindedir. Diş eti temizliği işleminin ardından yüzeyleri pürüzsüzleştirmek ve mevcut lekeleri gidermek için politür yani parlatma işlemi uygulanır. 

Diş etlerinde mevcut olan enfeksiyonun derecesi esas alınarak lokal anestezi uygulanır. Bu çerçevede diş etlerinin iç ve diş kök yüzeyleri temizlenir. Sonrasında ağızda yer alan zararlı bakteriler uzaklaştırıldı. Ancak tedavi sonrasında diş eti uzmanı tarafından belirtilen şekilde ağız bakımı yapılması gerekir. Bu durum, hem hastalığın tekrar etmemesi hem de tedavinin tamamlanabilmesi adına son derece önemlidir.  

Diş Eti Problemlerinin Çeşitleri Nelerdir? 

Dişlerin çevresinde yer alan dokular; diş eti, çene kemiği ve bu ikisinin birleşmesini sağlayan periodontal lifler şeklinde ifade edilebilir. Periodontal hastalığın çeşitleri ise enfeksiyonun çevre dokularının hangisini etkilediğine göre tanımlanır.

Enfeksiyonun diş etlerini etkilediği durumlara gingivitis denir. Bu evrede diş etlerinde kanama, kızarıklık ve şişlik görülür. Aynı zamanda ağız kokusu meydana gelir. Tedavi edilmediği zaman ise enfeksiyon ilerleyip periodontitise neden olur.

Diş etlerinin haricinde periodontal lifler ile çene kemiğinin etkilendiği problemlere periodontitis denir. Hastalığın ilerlemesi durumunda destek dokularda kayıplar meydana gelir. Aynı zamanda dişler sallanmaya başlar. Bunun sonucunda ise dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Diş Eti Kanaması Hastalığı 

Diş eti kanaması, diş etlerinde ortaya çıkabilecek hastalıkların bir belirtisi halindedir. Ancak bu durum, farklı sağlık sorunları kapsamında da ortaya çıkabilir. Diş eti kanamaları çoğu zaman dişlerin sert şekilde fırçalanması, diş iplerin gereğinden sert kullanılması ya da protezlerin yanlış kullanımından kaynaklı meydana gelebilir. Bu ve benzeri günlük problemlerin yanı sıra diş eti kanamaları aynı zamanda periodontitis, vitamin eksikliği, lösemi ya da trombosit eksikliği gibi hastalıkların dahi işaretçisi olabilir. 

Diş Eti Çekilmesi Hastalığı

Diş eti çekilmesi ya da diş eti hastalığı şeklinde tanımlanan periodontitis, dişlerin çevresinde yer alan yumuşak dokuya zarar verir. Aynı zamanda tedavi edilmediğinde kişilerin dişlerini destekleyen kemiğin yok edilmesine neden olan son derece ciddi bir enfeksiyodur. Diş eti çekilmesi hastalığı, dişlerin gevşemesine ya da kaybedilmesine neden olabilir.

Diş eti çekilmesi hastalığı, yaygın şekilde görülür. Aynı zamanda bu hastalık çoğu zaman önlenebilir bir durumdur. Genel olarak ağız temizliğinin ve bakımının kötü şekilde yapılmasından dolayı ortaya çıkar. Kişilerin gün içinde minimum iki defa dişlerini fırçalaması, günlük şekilde diş ipi kullanması ve düzenli biçimde diş muayenesi yaptırması bu hastalığın gelişme ihtimalini düşürür. Aynı zamanda başarılı tedavi şansını da büyük ölçüde artırır.

Diş Eti Hastalığına Ne İyi Gelir? 

Yaşanan diş eti problemlerinden kurtulmanın ilk ve en önemli adımı hem doğru hem de düzenli bir şekilde ağız bakım rutini oluşturmaktır. Diş yüzeylerin yer alan plakların uzaklaştırılması açısından doğru aynı zamanda da etkin şekilde diş fırçalamak son derece önemlidir. Diş aralarında yer alan plakların uzaklaştırılması noktasında da ara yüz bakımı uygulanabilir. Ağız bakım rutini, plakları uzaklaştırıp diş taşı oluşumunu engelleyebilir. Ancak mevcur diş taşlarını ne yazık ki uzaklaştıramaz. Bu noktada diş eti temizliği yapılması gerekir. Diş taşları temizliği için ise bir diş eti uzmanı tarafından destek alınması önerilir.

Diş ve Diş Eti Problemlerinin Yaşla Bir Alakası Var mı? 

Diş eti rahatsızlıkları, her yaş grubunda görülebilir. Çocuklarda bu sorunlar daha az görülür. Ancak erişkin ve yaşlı grubunda yer alan insanlarda diş eti rahatsızlıklarına daha çok denk gelmek mümkündür. Bunun temel sebebi ise uzun süre dişlere gerekli bakımın yapılmamasıdır. 

Diş Eti Problemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Diş Eti Problemim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Diş eti hastalıkları her yaşta görülebilir. Fakat çoğu zaman yetişkinlerde görülür. Erken teşhis ile bu problemler önlenebilir. Bu nedenle ilgili belirtilerden herhangi biri fark edildiği zaman diş hekimlerini ziyaret etmek gerekir. Bunların en temeli; kızarık, şiş ya da hassas diş etleridir. Aynı zamanda fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinde meydana gelen kanamalar da önem taşır. Diş eti çekilmesinden dolayı daha uzun görünen dişler varsa, bu da ilgili belirtilerden kabul edilir. Şişen diş etlerinin yanı sıra ağzın kapalı olduğu durumlarda dişlerin hizasında meydana gelen değişiklikler de bu noktada önemlidir.

Diş Eti Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Dişlerin çevresinde yer alan dokular ile ilgilenen ve bunu araştıran bilim dalına periodontoloji adı verilir. Ayrıca bu dokuların çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelen iltihabi hastalıklarına ise periodontal hastalıklar denir. Dolayısıyla diş eti problemleri yaşayan hastaların periodontoloji bölümünden randevu almaları gerekir. Ancak bunun öncesinde genel diş bölümüne muayene olup, rahatsızlığım tespit edilmesi gerekir.

Diş Eti Hastalıklarının Oluşmaması İçin Önlemler Nelerdir?

Sağlıklı diş etlerine sahip olmak ve diş eti problemleri yaşamamak için, gün içinde 2 dega diş fırçalanması gerekir. Aynı zamanda fırçalama işleminin 2’şer dakika olması da son derece önemlidir. Bununla beraber diş ipi ve gargara kullanımı da son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra 6 ayda bir diş taşı için temizlik yaptırılması önem arz eder. Dişlerde biriken plaklar ve diş taşlarının doğru biçimde uzaklaştırılması, bu hastalıklara yakalanma riskini büyük oranda azaltır.

Diş Eti Hastalığının Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilme süresi çoğu zamanda hastalığın ilerleme durumuna göre şekil alır. Uygulanacak tedavi yöntemi de sürecin ne şekilde ilerleyeceğini gösterir. Bu süre genel olarak 1 ay ile 1 yıl arasında devam eder.

Diş Eti Hastalığı Ağız Kokusu Yapar mı?

Diş çürükleri ve diş eti iltihapları çoğu zaman ağız kokusunun en önemli nedenleri arasında yer alır. Ağız içinde herhangi bir enfeksiyon durumunun bulunması, bakteri üremesini artırır. Bu enfeksiyon devam ettiği sürece de daima ağzın kötü şekilde kokmasına neden olur.

BENZER İÇERİKLER