ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

mersin kanal tedavisi

Diş kanal tedavisi sürecinde diş ve çevresi enfeksiyondan arındırılır. Bu sırada ise hem diş hem de çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur. Bundan dolayı da tedavi sırasında herhangi bir acı veya hissedilmesi mümkün değildir. Gelişen teknoloji, diş hekimliği alanına da yenilikler getirir. Bu yenilikler de cerrahi müdahaleler arasında yer alan diş kanal tedavisi sürecinin tam anlamıyla acısız geçmesinde son derece önemli bir rol oynar.

Endodonti kanal tedavisi tamamlandıktan sonra devam eden 24 ile 48 saatlik süre zarfında hastalarımızın müdahale edilen dişinde sızı gibi ince bir acı hissetmeleri mümkündür. Ancak bu acı genel olarak ya hiç hissedilmez ya da diş hekimlerinin tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçlar ile ortadan kalkar.

Endodonti kanal tedavisi sonrasında rahatsızlık verici derecede bir ağrı söz konusu ise hiç vakit kaybetmeden tedaviyi yapan hekimlerimiz ile iletişime geçilmelidir. Bu rahatsızlık durumunda hekimlerimiz ile paylaşılmalıdır.

Kanal tedavi sonrası diş ağrısı hissedilmemesi için ilk 2 saatlik süre boyunca herhangi bir gıda tüketilmemelidir. Tedaviyi takip eden ilk bir haftalık süre zarfında da sert kabuklar sahip olan besin gruplarından uzak durulması gerekir. Kanal tedavisi sonrası zonklama, normal bir durum olarak karşılanır. 

Aslında kanal tedavisi, hatta ağız ve diş ile ilgili tüm tedavilerle ilgili toplumda oluşan ön yargının doğru olmadığını düşünmekteyim. Yapılan kanal tedavilerinde ve daha ciddi işlemlerde bile, ufak tefek şikayetler dışında, ciddi ağrısı olan bir hastam hiç olmadı. Böyle bir durum duymadım da. Bu yüzden değerli hastalarımızdan ricam bu korkularını bir kenara bırakmaya çalışmalarıdır, görüştüğünüz herhangi bir hekim de sizlere bunları söyleyecektir. Tedaviye geldiğiniz zaman aslında hiç korkulacak bir şey olmadığını kendiniz de göreceksiniz.

Kanal Tedavisi Acıtır mı? 

Kanal tedavisi gerektiren diş için işlem yapılırken ilk olarak dişin içinde bulunan canlı ya da iltihaplanmış sinir dokusunun iyi biçimde temizlenmesi gerekir. Sinir dokusu aslında ağrıların temel kaynağıdır. Çürüğe bağlı sinir dokusu içinde bazı hücreler uyarılır. Bu uyarılma durumu ise çoğu zaman dişte zonklama ya da sıcak soğuk ağrısı şeklinde ortaya çıkar.

Kanal tedavisi gerektiren diş için işlem yapılırken dişin tüm sinir iletiminin kesilmesi amacıyla hekimlerimiz tarafından anestezi uygulanır. Anestezik madde, dişe ağrı hissiyatını veren sinir dokusunun bir süre etkisiz hale gelmesini olanak tanır. Anestezi yani dişin uyuşturulması, hemen her kanal tedavisi için son derece rutin bir işlemdir. Etkin ve yeterli oranda yapılan bir anestezi söz konusu olduğu zaman dişin kanal tedavisi esnasında ağrı yapması ya da hastamızın canın acıması gibi durumlar oluşmaz.

Kanal tedavi sonrası aynı gün ya da takip eden birkaç günde diş üzerinde basınç şeklinde ağrı veya yemek yerken hassasiyet oluşabilir. Bazı durumlarda da dişte spontan şekilde gelişen ağrılar da meydana gelebilir. Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama durumu da genellikle ortaya çıkabilir. 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu? 

Kanal tedavi sonrasında oluşan süreç, her hasta için farklı seyredebilir. Bu süreçte hastalarımızın mutlaka diş hekimlerimizin tavsiyelerine uymaları gerekir. Kanal tedavisi yapılan diş ağrır mı sorusuna hafif oranda ağrı olabilir şekilde cevap vermek mümkündür. Diş kanal tedavisi sonrası ağrı, aslında beklenen bir durumdur. Tedavinin hedefi de ağızda ağrıya sebep olan durumun ortadan kaldırılması şeklindedir. Aynı zamanda dişteki sinir yapısının da ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle diş etrafında yer alan çevre dokularda iyileşme sürecinde hafiften orta şiddet oranına kadar ağrılar yaşanabilir.

Kanal Tedavisi Ağrısı Nasıl Geçer?

Kanal tedavisi ilk seans sonrası ağrı; genel olarak dişte dokunma hassasiyeti şeklinde kendini gösterir. Bu durum ise ortalama 1 hafta içinde azalıp kaybolur. Kanal tedavisinin ardından oluşan diş ağrısı zaman içinde azalıp kaybolur. Bu süreden uzun devam eden ağrılar için ise tekrardan diş hekimlerimize muayene olunması gerekir.

Kanal tedavisinin ardından aşırı oranda ağrı yaşanması durumunda bu ağrıyı dindirmek için neler yapılabileceğini öğrenmek amacıyla diş hekimlerimiz ile görüşmek gerekir. Hastalarımız eğer ağız bakımlarına gerekli şekilde özen göstermezlerse ve periyodik kontrolleri için kliniğimiz ile temas halinde kalmazsa bu ağrılar tekrarlayabilir. Hatta dişler sonrasında bu tedaviyi tekrardan kabul dahi etmeyebilir. Kanal tedavisi sonrası kanama da görülebilir. 

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer? 

Kanal tedavisi ağrısı süresi, her hastamız için farklılık gösterebilir. Ancak bu sürecin temelini hastalarımızın diş hekimlerimiz tarafından verilen tavsiyelerine uyup uymamaları belirler. Kanal tedavi sonrası diş ağrısı; genel olarak işlem sonrasındaki birkaç gün hissedilebilir. Hatta işlem sonrasındaki ilk birkaç hafta boyunca yemek yerken hassasiyet hissinin oluşması normal karşılanır. Ancak ağrı kesici ilaçlar ile geçmeyen ve fazlasıyla uzun süren kanal tedavisi ağrısı hissedilmesi durumunda ise beklemeden diş hekimlerimiz ile görüşülmesi gerekir.

Kanal tedavisi sonrası diş ağrısı süresi, genel olarak işlem yapıldıktan sonra birkaç gün devam eder. Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir. Ancak bu hisler zaman içinde azalır. Bu süreçte diş hekimlerimiz, tüm hastalarımıza ağrı kesici ilaçlar verir. Antienflamatuar etkiye sahip olan bu ağrı kesiciler genel olarak işlemden sonraki 48 saat içinde kullanılması gerekir.

Kanal tedavisi sonrası diş ağrısı ve acısı; pek çok unsura göre şekil alır. Bu noktada enfeksiyonun dişteki büyüklüğü, çene kemiği ile çevre bölgeleri ne derece etkilediği ve vücudun enfeksiyonlu bölgeyi iyileştirebilmek adına harcaması gerekli olan efor gibi unsurlar ağrı sürecinde rol oynar. Bazı hastalarımız tedavinin ardından çiğneme fonksiyonlarını kullanırken çoğu zaman 6 aya kadar hassasiyet hissi yaşayabilir. Tedaviden sonraki ilk birkaç gece baş yukarıda kalacak şekilde uyunması tavsiye edilir. Bu şekilde yaşanan ağrı daha az hissedilir.

Kanal Tedavisi Hangi Bölüm? 

Kanal tedavisi yaptırmak isteyen hastalarımızın ilk muayene için öncelikle Ağız Diş ve Çene Radyolojisi bölümünden randevu almaları gerekir. Bu bölümde hastalarımızın, hem klinik hem de radyografik muayeneleri hekimlerimiz tarafından tamamlanır. Ardından da Endodonti bölümünden randevu alınması gerekir.

Kanal Tedavisi İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır? 

Kanal tedavisi yaptırmak için ilk olarak Ağız Diş ve Çene Radyolojisi bölümünden randevu alınması gerekir. Bu bölümde ilgili işlemler yapıldıktan sonra ise Endodonti bölümünden yeni randevu alınmalıdır. Burada kanal tedavisinin yanı sıra şu işlemler de yapılabilir:

  • Daha öncesinde kanal tedavisi yapılan ancak başarısızlıkla sonuçlanan dişlerde işlemin yenilenmesi
  • Derin çürüklerin henüz pulpa dokusuna ulaşmamış olduğu durumlarda pulpa kaplaması
  • Dolgu tedavileri
  • Kanal tedavi sonrasında dişlerin beyazlatılması
  • Rejenerasyon ile revaskülarizasyon tedavisi
  • Travma sonucunda etkilenen dişlerin müdahalesi ve takibi

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır? 

Kanal tedavisi yapılan durumlar kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Dişte kendiliğinden meydana gelen ağrı,
  • Geceleri artış gösteren ve ağrı kesici ilaçlarla dahi geçmeyen ağrı,
  • Soğuk, sıcak ya da dişe temas gibi dış etkenler sonucunda tetiklenen ağrıların uzun zaman devam etmesi,
  • Dişin etrafında, etlerinde ya da ilgili lenf bezlerinde meydana gelen şişlik,
  • Dişin enfekte olması ile ortaya çıkan fistül ya da dişte renkleşme.

Kanal tedavisi, çürük dişlerde başvurulması gereken en son çözüm şeklinde kabul edilir. Bu nedenle kanal tedavisi kararını kesinlikle endodonti uzmanlarımız tarafından verilmesi gerekir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmaz? 

Ağrıyan ya da çürüyen her diş için kanal tedavisi uygun görülmez. Bakterilerden kaynaklı olan ve hafif ağrılar ile kendini gösteren ya da hiç ağrı yapmayan çürükler sadece dolgu aracılığıyla tedavi edilir. Eğer diş, bu süreçte tedavi edilmezse bakteriler özlere ilerleyip iltihapa neden olur. Bu durumda da kanal tedavisi uygulanması gerekir. 

Kanal Tedavisinin Ağrısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kanal Tedavisi Olan Diş Ağrır mı?

Kanal tedavisi yapılan dişte bir süre ağrı olması normal karşılanır. Ancak bu durum şiddetlenirse, hekimlerimiz ile görüşülüp bu konuda yardım istenmesi tavsiye edilir.

Kanal Tedavisi Zor mu?

Kanal tedavisi için toplum arasında bir hayli ağrılı ve sancılı olduğu düşünülür. Ancak bu kabul gören kanının tam tersi gelişen teknolojiler sayesinde bu işlem son derece basit bir şekilde yapılır. Özellikle uzman bir endodontist ile yapıldığı takdirde tedavi sürecinde %100 oranında başarı elde edilebilir.

Kanal Tedavisi Ağrı Yapar mı?

Günümüzde uygulanan yöntemler ile hastalarımız tedavi sürecinde ağrı hissi duymaz. Dolayısıyla kanal tedavisi için neredeyse ağrısız demek mümkündür. Tedavi yapılırken ilgili diş ile çevresindeki dokular lokal anestezi aracılığıyla uyuşturulur. Bu sayede de işlem sırasında ağrı hissedilmez.

Kanal Tedavisi Acıtıyor mu?

Kanal tedavisi, lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Bu nedenle ağrı hissi oluşturmaz. Tedavi sonrasında ise birkaç gün hafif oranda ağrı oluşabilir.

BENZER İÇERİKLER