ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Diş Eti Estetiği

Periodontoloji Nedir?

Periodontoloji, genel olarak diş etinde ve dişlerde meydana gelen hastalıklarla ilgilenen ana bilim dalı olarak bilinen, hem dişi çevreleyen dokular hem de dişi meydana getiren kemikler üzerinde çalışır. Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda sıklıkla karşımıza çıkan periodontoloji nedir, tedavisi nasıldır, hangi rahatsızlıkların giderilmesini sağlar sorularına cevap vermek istiyoruz. Periodontoloji bölümünde çalışmak için özel olarak eğitim alan uzmanlar ise periodontist olarak isimlendirilir. 

Periodontoloji Tedavisi

Dişi çevreleyen dokularda ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen periodontoloji tedavisi, alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yeni nesil teknolojilerden yararlanılarak yapılır. Bu tür tedavilerde öncelikle diş ile diş eti arasında oluşan patolojik cepler, özel olarak tasarlanmış olan bir cihaz yardımıyla ölçülür. Bu sayede patolojik ceplerin derinliği belirlenir ve buna göre en uygun periodontitis tedavisi planı yapılır. 

Diş etinde oluşan rahatsızlıkların hızla ilerlemesine yardımcı olan derin patolojik ceplerin mümkün olduğunca sığlaştırılması gerekir. Bunun temel nedeni ise ceplerde yer alan mikroorganizmaların diş fırçası ya da diş ipi kullanımıyla giderilmesinin imkansız olmasıdır. Bu nedenle bu tarz bölgelerin çeşitli yöntemlerle elimine edilmesi gerekir. Bu aşamada ise aşağıdaki tedavi yöntemlerinden destek alınır:

  • Detertraj doku operasyonu
  • Küretaj doku operasyonu
  • Yumuşak doku operasyonu

Bu operasyonların yanı sıra yaşam şartlarında da değişiklikler yapmak gerekir. Özellikle sigara tüketiminden kaçınmak, düzenli olarak diş ipi ve ağız gargarası kullanmak, ağız hijyenine önem vermek, diş hekiminin vermiş olduğu ilaçları aksatmadan kullanmak yararlı olur. 

Periodontoloji Ne Yapar?

Periodontoloji ne yapar ve nelere bakar gibi soruların yanıtlarını arayanların sayısı oldukça fazladır. Dişlerin etrafında yer alan dokuların sağlığı oldukça önemlidir. Dişlerin güçlü ve sağlıklı olması için düzenli olarak bakım yapılması, diş eti hastalıkları söz konusu olduğunda ise vakit kaybetmeden uzman desteği alınması gerekir. 

Diş eti bölümünde dişlerde ve diş etlerinde oluşan sorunların giderilmesi amacıyla gerekli tedaviler gerçekleştirilir. Özellikle çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkan diş eti iltihaplarının iyileştirilmesi amacıyla yapılan işlemler sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda gelişim kaydedilir. Bu tür sorunlarda kısa sürede tedaviye başlanmadığı takdirde iltihaplar ilerler ve diş kaybı bile söz konusu olur. Genel sağlık konusunda da olumsuz sonuçlar doğurabilen bu tür rahatsızlıklarda öncelikle tanı işlemleri yapılır, ardından da uygun tedavi yöntemleri gerçekleştirilir. 

Diş etinde meydana gelen hastalıkların tedavisinde erkek teşhis çok önemlidir. Zamanında tedavi gerçekleştirildiği takdirde sorunlar ilerlemez ve ciddi rahatsızlıkların önüne geçilir. Aynı zamanda hastaların yaşam tarzında da birtakım değişiklikler yapması tedavi sürecini olumlu yönde etkiler. Sigara tüketiminden kaçınılması ve düzenli ağız bakımının yapılması bunlardan bazılarıdır. 

Periodontoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Diş sağlığına özen gösteren kişilerin merak ettiği konulardan biri de periodontoloji hangi hastalıklara bakar sorusunun cevabıdır. Diş etlerinde yer alan yumuşak dokularda iltihap gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu tür durumlarda diş etlerinde kanama, çekilme, acıma gibi sıkıntılar oluşabilir. Bu tarz sorunların giderilebilmesi için vakit kaybetmeden periodontoloji randevu alma işlemlerinin yapılması gerekir. Böylece rahatsızlık ilerlemeden tanı ve tedavi işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. 

Diş eti hastalıkları tedavisine geç kalınırsa diş kaybı bile gerçekleşebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavinin yapılması oldukça önemlidir. Diş etinde meydana gelen ve gingivitis olarak adlandırılan iltihap sorunları ilerlediği zaman kemik yıkımları söz konusu olabilir. Bu durum ise periodontitis olarak karşımıza çıkar. Her iki sorun da periodontal hastalıklar olarak bilinir ve tedavisi için kliniğe gidilmesi gerekir. 

Periodontoloji Diş Temizliği

Diş sağlığı için oldukça önemli bir yere sahip olan periodontoloji diş temizliği için bu alanda uzmanlık kazanmış hekimlerden profesyonel destek almak gerekir. Bu tür tedavilerde diş çevresinde yer alan diş taşları özenle temizlenir. Periodontoloji diş taşı temizliği için ise ultrasonik cihazlar ve özel aletler kullanılır. 

Diş taşı temizliğinin yanı sıra diş yüzeylerinin parlak olması için de yapılan işlemler bulunur. Ayrıca iltihaplanma söz konusu olduğunda farklı yöntemlerden de yararlanılabilir. İltihaplanma derecesine bağlı olarak lokal anestezi uygulanır. Böylece diş kökleri ve dişlerin yer aldığı cepler subgingival küretaj olarak bilinen yöntemle temizlenir. Temizlenen dişler ise çok daha güçlü ve sağlıklı olur, diş eti rahatsızlıklarının büyük ölçüde önüne geçilir. 

Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları

Çene cerrahisinden ağız ve dişlere bağlı kistlerin patolojisine, diş ve çene kırıklarından gömülü kalmış dişlerin çıkarılmasına kadar çok çeşitli işlemler için öncelikle varsa periodontoloji diş eti hastalıkları tedavi edilir. Diş etrafındaki dokular sağlıklı olduğu sürece diğer rahatsızlıklar için işlem yapılabilir. Ayrıca bu tür rahatsızlıklar diş kaybına bile neden olabilir. Bu yüzden rahatsızlığın ilerlemesine izin vermeden uzman desteği almak gerekir. Böylece doğru periodontoloji tedavisiyle sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak mümkün olur. 

Tedavi için öncelikle hastalığın teşhisi gerçekleştirilir. Ardından hastalık ve ağız bakımı ile ilgili bilgi paylaşımı yapılır. Profesyonel diş temizliği yapılarak antibiyotik tedavisine geçilir. Tüm bu işlemlerin ardından gerekli cerrahi uygulamalar ve tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Tamamlayıcı ve destekleyici tedavilerin de gerçekleştirilmesi sonucu hastalığın giderilmesi sağlanır. Tekrar benzeri sorunların ortaya çıkmaması için düzenli olarak kontrole gitmek de oldukça önemlidir. 

Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

Periodontal hastalıklar nelerdir, bu hastalıklara neden olan unsurlar nelerdir gibi soruların cevabını merak eden kişiler bu konuda detaylı araştırmalar yapar. Bu noktada düzenli diş temizliğinin yapılmaması, sigara tüketilmesi, bakteri plağının ortaya çıkması, çeşitli ilaçların kullanılması, düzensiz ve sağlıksız beslenme, sistematik hastalıkların var olması gibi unsurların periodontal rahatsızlıkların oluşmasına neden olduğu görülür. 

Bu tür diş dokusu rahatsızlıklarında ise diş etlerinde kanama meydana gelir. Ayrıca kırmızımsı ve morumsu renk değişikliği ortaya çıkar. Diş etlerinde şişlik olurken apse oluşumu da kaçınılmaz hale gelir. Diş dokusunda hassasiyet ortaya çıkarken kötü ağız kokusu da ortaya çıkar. İlerleyen diş dokusu rahatsızlıkları ise diş kaybı gibi çok daha ciddi sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle diş eti uzmanından destek alınarak tedavi süreci aksatılmadan tamamlanmalıdır. 

Periodontoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Periodontoloji muayenesi nasıl yapılır sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Bu tür muayenelerde ilk olarak rahatsızlığın teşhisinin doğru bir şekilde yapılması sağlanır. En önemli aşama olarak bilinen teşhis sürecinin ardından rahatsızlığa tanı konarak en uygun tedavinin hangisi olduğuna karar verilir. Böylece temizlik işlemleri, antibiyotik tedavisi ve cerrahi işlemler gibi gerekli tüm uygulamalar eksiksiz bir şekilde yapılır ve diş etlerinin sağlıklı olması sağlanır. Bu nedenle bu tür diş eti rahatsızlıklarında vakit kaybetmeden periodontoloji kliniğine gidilmesi ve muayene olunması gerekir. 

Mersin Periodontoloji

Mersin Periodontoloji arayışında olan kişilerin güvenilir ve kaliteli diş polikliniklerine giderek muayene olması gerekir. Bu sayede en kısa süre içerisinde hastalık teşhis edilir ve tanısı konulan rahatsızlıklar için en uygun tedavi sürecine başlanır. Herkes en iyi periodontoloji uzmanından profesyonel destek almak ister. Böylece en ideal tedavi yönteminden yararlanmak mümkün olur. 

Tedavi sürecinde öncelikle profesyonel temizlik işlemleri gerçekleştirilir. Ardından antibiyotik tedavisiyle enfeksiyonların giderilmesi sağlanır. Bu sayede en uygun cerrahi uygulamaların yapılması mümkün hale gelir. Tedavi sürecinde yapılması gereken işlemlerin tamamlanmasının ardından destekleyici ve tamamlayıcı işlemlerden de yararlanmak gerekir. Bunun için ise 3 ila 6 aylık periyotlarla kontrollerin yapılması gerekir. Bu tür periyodik kontrollerin kesinlikle aksatılmaması ve düzenli olarak bakım işlemlerinin yapılması çok önemlidir.

Periodontoloji Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Periodontoloji hangi bölüm?

Şayet diş eti rahatsızlıkları söz konusu ise periodontoloji bölümüne gidilmesi gerekir. Özellikle diş etlerinin sürekli kanaması, diş eti şişliklerinin oluşması, diş etlerinin çekilmesi ve bu nedenle dişlerin sallanması, ağızda kötü kokunun ve tadın oluşması gibi durumlar olduğunda bu bölümde çalışan hekimlerden destek alınması önemlidir.

Periodontoloji tedavisi ne kadar sürer?

Periodontoloji tedavisinin ne kadar süreceği hastalığın şiddet derecesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ortalama 3 hafta ila 6 aya kadar devamlılığı olan tedavi sürecinin ardından ise düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi tavsiye edilir. 3 ila 6 aylık aralıklarla kontrollerin gerçekleştirilmesi benzer sorunların tekrar yaşanmasının önüne geçer.

Periodontoloji bölümünde ne yapılır?

Periodontoloji bölümünde dişler ve dişler etrafında yer alan dokuların sağlık durumu incelenir, varsa hastalığın teşhisi yapılarak uygun tedavi yöntemi uygulanır. Tedavi sonrasında ise düzenli bakım ve kontrol işlemleriyle dişlerin ve diş etlerinin korunması sağlanır.

Periodontoloji neye bakar?

Periodontoloji, dişleri çevreleyen dokularda ve diş köklerini saran kemiklerde meydana gelen rahatsızlıklara bakar. Diş eti hastalıklarının giderilmesi için uygun tedavi yöntemlerini belirleyen ve uygulayan bu ana bilim dalı, alanında uzmanlaşmış doktorları bünyesinde barındırır. Periodontist olarak bilinen uzman hekimlerden destek alınarak sağlıklı ve güçlü dişlere sahip olunur.

Periodontoloji diş çeker mi?

Çok çeşitli nedenlerle iltihaplanan, çekilen diş dokularında yer alan ceplerde büyüme meydana gelir. Çeşitli tedavi yöntemleri sayesinde bu ceplerin küçülmesi sağlanır. Ancak tedavi yapılmazsa ya da tedavide geç kalınırsa dokulardaki çekilme nedeniyle diş kaybı oluşabilir. Tedavi sürecinde gerekli görülürse dolgu, çekim işlemleri de yapılabilir.

 

BENZER İÇERİKLER

  • Takıp Çıkartmalı Damaklık (Apareyler)

    Takıp çıkartmalı damaklık (apareyley), hastanın takıp çıkarmasına imkân sağlayan damaklık modelidir. Çene darlığı, diş yamukluğu gibi sorunların tedavi edilmesinde

  • Çene Kemiği Tozları

    Diş Eti Ameliyatı Nedir? Diş eti ameliyatı, diş etlerindeki çekilme, iltihaplanma veya estetik kaygılar gibi durumların tedavi edilmesi için yapılan

  • Dijital Gülüş Tasarımı

    Dijital gülüş tasarımı, teknolojik gelişmelerin diş hekimleri tarafından diş tedavilerinde aktif bir şekilde kullanılmaya başlaması ile birlikte popüler bir