ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Diş Temizletme Nedir?
Ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Çünkü sağlıksız dişler birçok önemli hastalığa sebebiyet verebilir. Bu açıdan diş temizletme nedir, diş temizletme nasıl yapılır sorusu oldukça önemlidir. Diş taşı, bakteri ya da plak gibi zararlı maddelerin hem dişlerden hem diş etlerinden uzaklaştırılması amacıyla diş temizletme işlemi yapılır. Diş temizleme, diş kaybını ve diş eti sorunları önemli ölçüde önleyen bir uygulamadır. Bu uygulama; hem ağız hem de diş sağlığı bütünlüğünü başarılı biçimde korumak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. 

Diş Temizletme Nedir? 

Diş temizleme, hem dişlerin hem de diş etinin birleşim hattında ve yüzeylerinde oluşan aynı zamanda tartar olarak da bilinen tabakaların diş hekimlerimiz tarafından özel aletler aracılığıyla çıkarılması işlemidir. Diş temizliği, ağız hijyeninin korunması noktasında doğru bakımı kolaylaştırır. Diş tartarı gibi sorunların yaşanmaması adına bu işlemin geciktirilmemesi gerekir.

Diş Temizletme Nasıl Yapılır? 

Diş temizletme nasıl yapılır sorusuna ilk önce uzman hekimler tarafından yapılır şekilde cevap verebiliriz. Diş hekimlerimiz, diş temizleme işlemi sırasında ultrasonik ve periodontal aletler kullanır. Diş tartarı, bu aletlerin titreşimi sayesinde gevşetilip kolay biçimde parçalanır. Daha sonra bunları temizlemek amacıyla hem hava hem de su püskürtülür. Hastalarımızın tükürmesi sonucunda bu parçalar, ağızdan uzaklaştırılır. Büyük ebatlı tartar parçaları, böylece yerinden çıkarılıp temizlenir. Ardından ince aletler kullanılarak dişlerdeki küçük kalıntılar da temizlenir.

Doğru Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? 

Peki, doğru diş bakımı nasıl yapılmalıdır? Diş ve etlerinin sağlık durumunun korunması amacıyla florür içeren bir diş macunu kullanılmalıdır. Aynı zamanda yumuşak kıllı diş fırçası seçilmelidir. Dişler, gün içinde en az 2 defa 45 derece açıyla yukarı ve aşağı doğru yapılan hareketlerle fırçalanmalıdır. Her dişin hem ön hem arka yüzeyi ile çiğneme yüzeyleri yeterli miktarda fırçalanmalıdır.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır? 

Diş taşı temizliği nasıl yapılır sorusuna uzman diş hekimlerimiz tarafından kliniklerimizde yapılır şeklinde cevap verebiliriz. Genel olarak özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar kullanılarak diş tartarı temizlenir. Bazı durumlarda ise lazer cihazlar kullanılır.

Diş Taşı Temizliği Zararlı mıdır? 

Peki, diş taşı temizliği zararlı mıdır? Diş taşı temizliği yaptırmak, zararlı değildir. Farklı sebeplerden ötürü dişlerde oluşan taşlar, ağızda yer alan bakterilerin bir süre sonra plaklar şeklinde taşlaşması ile oluşur. Bahsi geçen oluşumlar ise hiçbir şekilde yararlı değildir. Dolayısıyla temizlenmesi gerekir. 

Diş Taşı Temizliği Acıtır mı? 

Diş temizliği yaptıracaklar sıklıkla diş taşı temizliği acıtır mı sorusunu diş hekimlerine sorarlar. Diş taşı temizliği işlemi fazla acı veren bir işlem değildir. Sızı şeklinde hissiyat oluşmakla birlikte uygulama sırasında hastalarımızın anestezi altında olmalarına gerek yoktur. Temizlik işlemi sırasında çok ufak sızlamaların haricinde hastalarımızın canını yakacak bir durum söz konusu olmaz.

Diş Eti İltihabı Temizleme Nasıl Yapılır? 

Diş iltihabı temizleme nasıl yapılır konusu da merak edilen işlemler arasında yer alır. Ağız ve diş sağlığının hem takibi hem korunması açısından diş temizleme uygulamasının 6 ay ile 1 yıl arasında tekrar edilmesi önerilir. Sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olunsa bile hemen herkesin ağzında genellikle bakteriler vardır. Düzenli şekilde diş muayenesi ve derinlemesine biçimde yapılan ağız temizliği, hem diş eti iltihabı hem de diş eti hastalıklarının kötüleşip ilerlemesini engellemeye büyük oranda yardımcı olur. Fark edilmeyen diş iltihabı sıklıkla istenmeyen sorunlara neden olur.

Hangi Aralıklarla Diş Temizleme Yapılmalıdır? 

Hangi aralıklarla diş temizleme yapılmalıdır sorusuna diş temizleme, 6 ayda ya da yılda bir kez yapılabilir şeklinde cevap verebiliriz. Bireysel şekilde yapılan diş temizleme uygulamaları, çoğu zaman yeterli olmaz. Bu nedenle de pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Düzenli aralıklarla diş temizliği, tüm bu sorunlara karşı önlem alınmasını sağlar. 

Diş Temizliği Ne Kadar Sürer? 

Diş temizliği ne kadar sürer diye merak edenlere bu işlemin genel olarak 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak diş taşlarının yoğunluk oranı ne kadar fazla ise yapılacak işlemin de o denli uzun olacağını söylemek mümkündür.

Diş Temizleme Çeşitleri Nelerdir? 

Diş temizleme yöntemlerinin çeşitleri genel olarak diş taşı temizliği, diş cilalama ya da parlatma şeklinde gruplara ayrılır. Diş temizleme çeşitleri nelerdir kısaca şu şekilde detaylandırılabilir:

Diş Taşı Temizleme 

Diş taşı temizleme işlemi aynı zamanda tartar temizliği veya detertraj olarak da tanımlanır. Bakteri plağının diş üzerinde sertleşmesi sonrasında oluşan sarı ya da kahverengimsi rengiyle diş üzerinde gözle görünür olan diş taşlarının temizlenmesi uygulamasıdır.

Diş Cilalama

Diş cilalama işlemi; dişin çiğneyici yüzeyinde yer alan bölgeyi kaplar. Bu sayede hem diş taşı hem de bakteri birikmesi gibi olumsuz durumların önlenmesini sağlar. Diş polisaj uygulaması sayesinde dişlerde meydana gelebilecek çürüklerin de önüne geçilmiş olur. Özellikle hassas diş yapıları için tercih edilen bu teknik, dişlerde meydana gelecek çürükler için uygulanır.

Diş Temizleme Tozu 

Diş temizleme tozu da sık sık tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Bu teknik; dişlerde meydana gelen sararma, lekelenme, çürük ya da ağız kokusu gibi olumsuz sorunlarla baş eder. Ayrıca diş bakımının da sorunsuz şekilde gerçekleştirmeye yardımcı olan bitkisel içerikli bir üründür. Son zamanlarda sık sık tercih edilen ve kullanılan diş temizleme tozu hem daha sağlıklı hem de daha beyaz dişlere kavuşmaya büyük oranda katkı sağlar.

Diş Temizletme Çürüğü Önler mi? 

Diş temizletme çürüğü önler mi sorusu için diş temizleme işlemi, çürük tedavisi noktasında da son derece etkilidir denilebilinir. Diş kirliliğine sebebiyet veren bakteriler ile çürüğe neden olan bakteriler, aslında kardeş gibilerdir. Bu nedenle bir tanesinin çoğalmasını veya yoğunluğunu azaltmak diğerinin azalmasına da etkili olur.

Diş Temizletme Dişleri Beyazlatır mı? 

Diş temizliği yaptıranlar sıklıkla diş temizliği dişleri beyazlatır mı diye merak ederler. Diş taşı temizliği yapıldığı zaman dişlerde özel bir beyazlama meydana gelmez. Sadece diş taşlarında yer alan leke ve kirler giderilir. Diş beyazlatma işleminde ise dişlerin rengi beyazlar. Aynı zamanda sarı tona sahip olan dişler, bembeyaz bir görüntüye kavuşur.

Diş Temizletmenin Faydaları Nelerdir? 

Diş temizletmenin faydaları nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz:

  • İşlem sırasında hem hastalıklı dokular hem de plaklar, ağızdan uzaklaştırılır.
  • Bu temizlik sayesinde diş etleri son derece sağlıklı bir görüntü kazanır.
  • Daha estetik ve sağlam diş etlerine sahip olmak mümkün hale gelir.
  • Diş sallanmaları ya da yer değiştirmeleri önlenir. 
  • Dişler beyaz ve güçlü bir hale ulaşır.
  • İltihaplanma ya da diş kayıpları gibi durumlar önlenir.
  • Diş etlerinde görülen kanamalar giderilir.
  • Tedavisi zorlayan diş eti çekilmelerinin önüne geçilir.

Diş Temizletmek İçin Bir Yaş Sınırı Var mıdır? 

Diş temizletmek için bir yaş sınırı var mıdır ve bu yaş sınırı kaçtır soruları önemli bir konudur. 14 yaş ve altındaki gruba, diş taşı temizliği işlemi pek tavsiye edilmez. Diş taşı temizliği işlemi genel olarak 18 yaş ve üzeri kişilerde yapılır. Ancak 14 ile 18 yaş arasında grupta nadir olsa dahi atipik taş üreten ve tükürük içeren ağızlar yapısı olabilir. Böyle durumlarda da söz konusu işlem uygulanabilir. 

Diş Temizliği Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Diş temizliği sonrası nelere dikkat edilmelidir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Diş temizliği sonrasında 1 gün boyunca aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ile içecek tüketilmemelidir. İşlem sonrasında en az 2 saat diş etlerinde renklenmeye yol açan çay, kola, kahve ve sigara gibi ürünlerden uzak durmak gerekir. Merak edilen veya tereddüt edilen konularda uzman doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Diş Temizliği Dişe Zarar Verir mi? 

Diş temizliği yaptırmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu diş temizliği dişe zarar verir mi sorusuna hayır şeklinde cevap verebiliriz. Bakteri oluşumuna sebebiyet veren diş taşlarının temizliği için yapılan uygulama dişe herhangi bir zarar vermez. Diş temizliği yapıldığı zaman ağızda bakteri oluşumu gibi durumların da önüne geçilmiş olur. 

Diş Temizleme Fiyatları Nelerdir? 

Diş temizliği fiyatları nelerdir sorusu bu işlemi yaptıranların en sık sordukları soruların başında gelir. Bu soruya net bir şekilde yanıt veremeyiz. Çünkü diş temizleme fiyatları, farklı faktörler kapsamında değişiklik gösterir. Kurumumuz ile iletişime geçerek detaylı şekilde bilgi edinebilirsiniz. 

Diş Temizleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Diş temizletme acıtır mı? 

Diş temizletme için geliştirilmiş olan özel cihazlarla yapılan işlem, düzenli şekilde uygulandığı zaman herhangi bir zorluk ya da acı oluşmaz. Fakat uzun süre diş temizletme yaptırmayan kişiler için bu işlem biraz acıtıcı olabilir. 

Diş taşı temizlenmezse ne olur? 

Diş taşı temizlenmediği zaman diş eti çekilmelerine sebebiyet verir. Söz konusu bölgede diş taşı oluşursa ve artarsa diş eti çekilmesi de artış gösterir. Diş eti çekilmesinin artması ile de dişlerin araları daha çok açılır. Açılan diş bölgesinde de taş oluşmaya devam eder. 

Diş taşı ağız kokusu yapar mı?

Diş taşının meydana gelmesinde ağzın içinde yer alan pek çok farklı bakteri çeşidi rol oynar. Bu bakteri çeşitlerin çoğalması ise kötü ağız kokusunun ortaya çıkmasına neden olur.

BENZER İÇERİKLER

  • diş sıkma

    Bruksizm veya diş sıkma hastalığı olarak da ifade edilen bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı ya da birbirine bastırdığı şeklinde meydana gelen

  • Dijital Cerrahi Rehber (Surgical Guided Implants)

    Dijital cerrahi rehber, hastanın implant tedavisi öncesi ağız yapısının ve implantların sağlıklı yerleşimini planlamak için kullanılan bir yöntemdir. Bu

  • mersincenecerrahisi (2)

    Mersin, gelişmiş sağlık hizmetleri ile dikkat çeken bir kenttir ve çene cerrahisi konusunda da oldukça zengin bir yelpazeye sahiptir. Bu