ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Flour Uygulaması

Flour uygulaması, çocuklarda dişlerin yapısını güçlendirmek adına uygulanan bir politikadır. Birçok farklı yaş gurubuna uygulanmaktadır. Flour uygulaması sayesinde çocukların dişleri çürümeden müdahale edilir ve uzun vadede ağız ve diş sağlığı sağlanmış olur.

Flörürlü cila uygulaması olarak bilinen vernik flour uygulaması, çocuklarda çürükten korunmak amacıyla yapılıyor. Diş yüzeyindeki çürük başlangıçlarda çürüğü durduruyor. Dişte kaybolan dokunun tekrar kazanılmasını sağlıyor.

Flour Uygulaması Nasıl Gerçekleşir?

Flour uygulaması, jel ve vernik şeklinde olmak üzere 2 farklı şekilde hayata geçirilebilir.  6 yaş altındaki çocuklarda vernik şeklinde uygulanır. 6 yaş altı çocukların kontrolü ve zapt edilmesi oldukça güç olduğu için daha hızlı etki eden ve uygulama süresi daha kısa olan vernik tercih edilir. Vernik flour uygulaması aynı zamanda dişe hızlıca yapışarak yutulma riskini de en aza indirir. Jel flour uygulaması ise 6 yaşından itibaren tüm çocuklara güvenle uygulanabilmektedir.

Flour Uygulaması Neden Faydalıdır?

Flörürlü cila uygulaması olarak bilinen vernik flour uygulaması, çocuklarda çürükten korunmak amacıyla yapılıyor. Başlıca faydaları şöyledir:

  • Diş yüzeyindeki çürük başlangıçlarda çürüğü durdurur.
  • Dişte kaybolan dokunun tekrar kazanılmasını sağlar.
  • Bakterilerin dişi tutunmasını azaltır.

Flour Uygulaması Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Vernik flour uygulaması, 6 ayda bir düzenli olarak yapılması önerilen bir protokoldür. Çürükleri olan çocuklara özellikle önerilmekle birlikte her çocukta çürük ihtimalinin çok yüksek olduğunu unutulmadan tüm çocuklara önerilen sıklıkta uygulanmalıdır.

Flour uygulaması, ağız ve diş sağlığı bakımı, rutin çocuk diş hekimi kontrolleri ve beslenme biçiminin iyileştirilmesi ile desteklenmelidir. Ancak böyle kapsamlı ve uzun vadeli bir ağız ve diş sağlığı kazanılmış olur.

Vernik Flour Uygulaması

Sağlık Bakanlığı 2014 yılından itibaren 60 ayını doldurmuş, anasınıfı çocuklarından başlamak üzere çocuklar ilkokul 4’e gelinceye kadar her 6 ayda bir vernik flour uygulaması planlamıştır. Uygulamanın en büyük avantajı koruyucu olması sebebiyle çocuklardaki diş çürüğü oluşumunu riskini en aza indirir.

Diş çürümesinden korunmak adına çocuklarda beslenme biçimine dikkat edilmelidir. Abur cubur ve asitli gıdalar çocuklardan uzak tutulmalıdır. Sabah akşam mutlaka, doktorun tavsiye ettiği şekilde dişler fırçalanmalıdır. Hekimin tavsiyeleri dinlenmeli, uyguladığı tedavi yöntemleri istikrarla sürdürülmeli, rutin kontrolleri aksatılmamalı ve reçete ettiği ilaçlar varsa düzenli kullanılmalıdır.

Vernik Flour Uygulaması Zararlı Mıdır?

Sağlık Bakanlığı girişim ile okullarda düzenli uygulanmaya başlayan (veli izni ile) bu uygulama ile birlikte zararlı olup olmadığı da tartışma konusu oldu. Flor verniğinin tiroitte ve hipofizde birikerek çocuklara zarar vermesi gibi bir ihtimalin değerlendirilmesi sonucunda uygulamanın zararlı olabileceği düşünülse de aslında böyle bir durum yoktur. Doğru dozda ve uzman hekim kontrolünde yapılacak bu uygulamanın hiçbir zararı olmadığını, hatta ağız ve diş sağlığı için çocuklarda oldukça faydalı olduğu biliniyor. Bu süreçte hekim tercihi de önem arz ediyor.

Florun zararlı olup olmaması, diş macunları ile başlayan bir konu olarak öne çıkıyor. Bu aşamada hastaların kendi diş hekimlerine danışması büyük önem taşıyor. Ciddi bir risk taşımayan bu uygulama, hasta muayenesinin ardından uygulanıyor. Hastanın bu uygulamaya uygun olmadığı durumlarda ise farklı bir tedavi yöntemi seçilmesi gerekiyor. Dolayısıyla doğru hekim seçimi önemlidir. Hangi diş macunun kullanılacağıyla ilgili bilgi de diş hekiminden alınmalıdır. Flor uygulamasında kullanılan maddeleri içeren diş macunlarının hangi durumda faydalı olduğu, diş hekimi tarafından hastaya iletilebilir.

BENZER İÇERİKLER
  • Diş Eti Estetiği

    Diş ipi kullanırken ya da fırçalama sırasında yani beklenmedik durumlarda diş eti kanaması meydana gelebilir. Bu durumun kanayan diş etlerinden

  • Şeffaf Plak

    Şeffaf plak diş tedavisi, son dönemlerde teknolojinin ekstra gelişimiyle birlikte daha fazla merak edilmeye başlanır. Bu durumda şeffaf plak tedavisi

  • mersin pedodonti (4)

    Pedodonti Nedir? Pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak da bilinir ve çocukların süt dişleri, karışık dentisyon (süt dişi ve kalıcı dişlerin