ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

mersin diş korkusu

Dentofobi ne demek veya dişçi fobisi (dentofobi) nedir diye merak eden kişi sayısı son derece fazladır. Dentofobi; en genel ifade ile bir kişinin dişçiye karşı korku yaşaması durumu şeklinde tanımlanır. Hemen her yaştan insanda bu korku durumu görülebilir. Fakat diş hekimlerine gitme noktasında yaşanan kaygılar ile dentofobi durumunu birbiriyle karıştırmamak gerekir. Diş hekimlerine gitme düşüncesi, çoğu zaman insanlarda kaygı oluşumuna neden olabilir. Ancak bu kaygı durumu, insanların kararlarını dahi etkiliyorsa dişçi korkusu yaşıyor olma ihtimali son derece yüksektir.

Dişçiye karşı hissedilen korku duygusu, hafife alınmaması gereken aynı zamanda önem arz eden bir durumdur. Bazı kişilerin yaşadığı bu korku, hafif düzeyde olabilir. Ancak bazı insanlarda çok daha şiddetli seviyede görülebilir. Bu korkuyu yenmek için ise ilk etapta tam olarak korkuya sebebiyet veren unsurun ne olduğunun tespit edilmesi gerekir. Aksi takdirde ilgili süre daha da uzayabilir.

Bizce bu sorunun temeli halk arasında yaygın olan “diş tedavileri çok acıtır” yargısına dayanmaktadır. Ancak bunun doğru olmadığını sizlere içtenlikle söyleyebiliriz. Hiçbir diş tedavisi size, diş ve diş eti hastalığının sebep olduğu ağrıdan daha büyük ağrılar yaşatmayacaktır. Bu nedenle kesinlikle diş tedavilerinden kaçmamanız çok önemlidir. Tedaviniz başladığında gerçekten böyle büyük bir acı olmadığını siz de göreceksiniz.

Dişçi Fobisi Neden Oluşur? 

Pek çok insanın günümüzde dental fobiye sahip olduğu bilinir. Ancak pek çok kişi sahip olduğu bu fobinin farkında dahi değildir. Dişçi fobisi neden oluşur anlamak için ilk etapta birkaç dişçi fobisi belirtilerinin kendilerinde bulunması ve kişiler tarafından tespit edilmesi gerekir. Bu alanda yapılmış olan çalışmalara göre dişçilerden korkma belirtilerinin bir kısmı kısaca şu şekilde liste haline getirilebilir;

  • Tedavinin öncesinde, yapılacak uygulamaları düşünüp uykusuz kalmak, 
  • Kliniklerde bulunan bekleme salonlarında kendi sıralarını beklerken zorlanmak ve bu süreçte rahatsız hissetmek, 
  • Tedavi esnasında fiziksel ve psikolojik zorluklar yaşamak, 
  • Pek çok farklı bahaneler bulup randevuyu sürekli şekilde ertelemek. 

Diş hekimlerimiz aldıkları eğitimleri gereği hastalarımıza son derece anlayışlı bir şekilde yaklaşır. Diş hekimlerimizin genel tedavi sürecinde sergiledikleri tavırlar ve hareketler hastalarımızı, büyük oranda etkiler. Hastalarımıza yapılan işlemlerin anlaşılır bir şekilde açıklanması ise kişileri fazlasıyla rahatlatır.

Dentofobi Nasıl Anlaşılır? 

Halk arasında diş hekimi korkusu şeklinde de ifade edilen dentofobi, her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Diş doktorlarına karşı korkusu bulunan kişiler, genel olarak diş hekimlerinden ve bu alanda kullanılan ekipmanlardan korkarlar. Dentofobi nasıl anlaşılır kısaca şu şekilde anlatılabilir. Korku ile kendini güvende hissetmeme duygusu, randevu alım itibarıyla artmaya oluşmaya başlar. Klinik veya muayenehanelerde sıra bekleme aşamasında ise en üst seviyeye ulaşır.

Genel olarak yaşanan bir kaygı; kişilerin kendi sağlıklarını etkileyecek boyut ulaştığı zaman fobi şeklinde tanımlanır. Diş hekimi korkusu, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda hasta üzerindeki etkileri de hafif veya şiddetli boyutta olabilir. Şiddetli fobisi bulunan hastalarımız çoğu zaman basit şekildeki bir muayeneden dahi kaçmak ister.

Diş hekimlerine karşı oluşan, pek çok farklı unsur kapsamında kendini gösterebilir. Diş tedavilerine ve hekimlerine karşı olan fobiler şu belirtiler sonucunda anlaşılabilir;

  • Diş sağlığında yaşanan sorunlar düşünüldüğü zaman kaşıntı, çarpıntı ya da yüz kızarması gibi durumlar oluşuyorsa, 
  • Muayene olunması gerektiği öğrenildiği zaman kaygı, terleme ya da titreme gibi durumlar yaşanıyorsa, 
  • Mide bulantısı veya yutkunma sırasında güçlük hissediliyorsa. 

Dişçi Fobisi ile Nasıl Başa Çıkılır? 

Dişçi fobisi olanlar ya da bu fobiye sahip yakınları olanlar sıklıkla dişçi fobisi ile nasıl başa çıkılır sorusunun yanıtını merak ederler. Diş hekimlerine karşı yaşanan korku problemi eğer ileri düzeylere ulaştıysa, diş muayenesi öncesinde iyi bir psikolog ile görüşülebilir. Bu fobiyi yenmek için bilişsel davranışsal terapiler veya hipnoz gibi uygulamalar yapılabilir. Burada önem arz eden durum hastalarımızın tedaviye ne şekilde yanıt vereceğidir.

İyi bir diş doktoru seçimi yapmak da ilgili fobiyi yenmek açısından son derece önemlidir. Diş hekimlerimiz, fobisi bulunan hastalarımız için farklı tedavi yöntemleri deneyebilir. Hastalarımızı psikolojik açıdan son derece iyi hissettirecek hekimlerimiz sayesinde bu süreç daha rahat ilerler. 

Diş sağlığı, hiçbir şekilde ihmale gelecek bir konu değildir. Doğru zamanda tedavisi yapılamayan dişlerden dolayı pek çok sorun ortaya çıkabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklar başta olmak üzere kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok sağlık sorunu görülebilir.

Dişçi Fobisi Nasıl Yenilir? 

Kendilerinde dental fobi teşhisinin kesin şekilde tanı olarak bulunduğu kişilerin; zaman kaybetmeden bu konu ile ilgili tedavi çeşitlerini araştırmaları gerekir. Genel anlamda bakıldığı zaman dişçiden korkma; psikolojik bir durum şeklinde kendini gösterir. Bu nedenle de tedavi sürecinde mutlaka psikolojik olarak destek alınması gerekir. Ancak psikolojik desteğe, çoğu zaman ilgili fobinin çok ilerlediği durumlarda ihtiyaç duyulur. Psikolojik desteğin öncesinde; dişçiden korkma fobisinin hangi aşamada bulunduğunun belirlenmesi önem arz eder. Dişçi fobisi nasıl yenilir ve daha fazlası hususunda bilgi almak için uzmanlarımızı arayarak destek alabilirsiniz.

Çocuklarda Dişçi Fobisi Nasıl Yenilir? 

Çocuklarda dişçi fobisi nasıl yenilir konusu oldukça önemli bir husustur. Çocuklarda yaşanan diş korkusunu yenme konusunda ailelere büyük rol düşer. Öncelikle ebeveynler, çocuklarını diş hekimlerimize getirmeden önce onlarla oyun oynayarak durumu daha normal hale sokabilirler. Bu oyun içinde, hijyenik koşullar altında olmak üzere diş sayımı, fırçalama ve dişlerin kontrolü gibi eylemler yer alabilir. Bu oyun, çocuklara korkacak hiçbir şeyin olmadığını aşılamak için oynanabilir.

Çocuklarda diş hekimlerimize gelmeden önce ve muayene sırasında korku oluşturabilecek kelimelerin kullanılmamasına dikkat etmek gerekir. Bu kelimelerin arasında diş çekimi, acı ya da iğne gibi sözcükler yer alır. Bunların yanı sıra tedavi olmaya giden bir çocuğa iğne yapılacağı gibi cümlelerin de kurulmaması gerekir. Bu cümleler kısa süreli şekilde sonuç verse dahi, çocukların ilerleyen süreçte sıkıntı çekebileceği bir fobinin meydana gelmesine neden olabilir. 

Yetişkinlerde Dişçi Fobisi Nasıl Yenilir? 

Çocuklar kadar yetişkinlerde dişçi fobisi nasıl yenilir konusu da üzerine dikkat edilmesi gereken bir konudur. İleri seviyede dentofobi durumları yaşandığı zaman genel anestezi veya sedasyon gibi farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Güven duyulabilecek, hem samimiyeti hem de açıklamaları ile hastalarımızı sakinleştirecek aynı zamanda son derece ilgili diş hekimlerimiz tercih edilebilir. Tedavinin öncesinde hastalarımız, mutlaka hekimlerimiz ile konuşarak korkularının olduğunu belirtmelidirler.

Tedavi esnasında hastalarımız, rahatsız olacakları bir durumda ara vermek isteyebilirler. Bu noktada hekimlerimiz ile hastalarımız arasında bir işaret diyaloğu olabilir. Bu sayede hekimlerimiz işlemi o an durdurabilir. Hastalarımız, tedavilerini bir günde bitirmek zorunda değiller. Bu durum hekimlerimiz ile konuşulabilir. Bu sayede tedavi, belirli aralıklarla yani dinlenerek yaptırılabilir. Diş hekimlerimize şikâyet olmadan da düzenli bir şekilde muayene amaçlı gitmek, hastalarımızın diş koltuğuna alışmasına katkı sağlar. Bu sayede diş muayenesi, korku yerine bir rutin haline gelir.

Diş Fobisi Nasıl Tedavi Edilir? 

Dişçi fobisi nasıl tedavi edilir konusunda oldukça önemli gelişmeler yaşanmıştır. Diş fobisi olanlara müjde niteliğinde çözümler mevcuttur. Hastalarımızda söz konusu olan korkuyu ortaya çıkaran faktörler değişiklik gösterebilir. Bazı hastalarımız diş hekimliği alanında kullandığımız muayene masasından korkar. Kimi hastalarımız ise sesli şekilde çalışan tıbbi aletlerimizden korkar. Ayrıca hastalarımız kanamadan, diş hekimlerimizin uygulama sırasında elinin kaymasından, tedavi esnasında ya da sonrasında ciddi oranda ağrı yaşamaktan dahi korkulabilir.

Korkuya sebep olan unsuru tespit etmek ve diş hekimlerimiz ile bu bilgiyi paylaşmak, ilgili korkuyu yenmeyi kolaylaştırır. Eğer ileri düzeyde bir korku söz konusu ise psikolojik destek de alınabilir. Çünkü diş tedavi sürecinin aksatılması son derece ciddi sorunlara aynı zamanda da şiddetli ağrılara neden olabilir. Hastalarımız açısından bu korku ile yaşamaktan ziyade söz konusu korkudan kurtulmak için faydalı yolları denemek daha mantıklı bir seçim olur.

Dentofobisi Olan Kişilere Diş Hekimi Yaklaşımı Nasıl Olmalı? 

Diş tedavisi sırasında korku yaşayan hastalarımız, diğer hastalarımıza oranla daha yüksek ölçüde güven arar. Çünkü ilgili hastalarımızın zamanında yaşadıkları ve buna bağlı olarak korkuları mevcuttur. Bu durumda da diş hekimlerimize son derece büyük rol düşer. Hastalarımız ve doktorlarımız arasındaki iletişimin iyi olması, aynı zamanda güven sağlanması bu fobinin yenilmesinde önemlidir. 

Fobisini yenen hastalarımız ise ağrısız ve daha rahat bir tedavi alır. Tedavi uygulama sırasında hastalarımız rahat ya da klasik bir müzik aracılığıyla rahatlatılabilir. Diş hekimlerimiz, hastalarımızı tedavi sırasında kapsamlı biçimde bilgilendirir. Aynı zamanda hekimlerimiz hastalarımız ile konuştukları zaman kişiler kendini daha rahat hisseder. Dentofobisi olan kişilere diş hekimi yaklaşımı nasıl olmalıdır, bu konuda neler yapılmalıdır konusunda uzman personelimiz ile en iyiyi sunmak için çalışıyoruz.

Dişçi Fobisi (Dentofobi) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Hekiminden Neden Korkulur?

Diş hekimlerinden korkulmasının pek çok farklı sebebi olabilir. Bir yetişkin hastamızın daha önceki süreçte yaşamış olduğu kötü tecrübeler, kulaktan dolma yalan yanlış bilgiler, birtakım söylentiler, teknik donanımlar ile çalışma tekniklerinin bilinmemesinin yanı sıra düzenli ağız kontrollerinin yapılmamasından dolayı sağlıklı biçimde takip edilememesi gibi faktörler çoğu zaman yetişkinlerin bu korkularını yenemediklerini gösterir.

Dişçi Fobisi Olan Birine Nasıl Yardım Edilir?

Diş tedavilerinin hem ilgili hem de güven duyulan diş hekimlerimize yaptırılması gerekir. Daha sonra diş hekimlerimize tanı sürecinde tüm şikâyetlerin anlatılması, son derece önemlidir. Diş şikâyetlerinin yanı sıra hekimlerimize yaşanan korkulardan da bahsetmek gerekir. Bu durumda diş hekimlerimiz de tedavi sürecinin başarılı olabilmesi adına bir çizelge hazırlar. Tedaviyi de bu düzlemde uygular. Diş tedavisinin aşamaları da tedaviye başlamadan önce hekimlerimiz tarafından hastalarımıza anlatılır. Bu sayede hastalarımızın korkularını yenmeleri amaç edinilir.

Dişçi Fobisi Olanlar İlaç Kullanmalı mı?

Diş hekimlerimiz, yaşanılan korku oranını azaltmak adına gevşeme tekniklerini tercih ederler. Kas gevşetme ya da nefes egzersizleri gibi diş hekimlerimizin koltuğunda uygulanması gereken bu teknikler, birtakım önyargıların da kırılmasına yardımcı olabilir. Psikologlar da bu süreçte aynı yöntemleri kullanıp bu tip korkular için tedavi uygular. İlaç kullanımı ile tedavi almaktan ziyade bu şekilde psikoterapi almak daha doğru olabilir. Bu noktada çoğu zaman sakinleştirici özelliklere sahip olan ilaçlar reçete ile yazılıp kullanılabilir.

BENZER İÇERİKLER

  • All On Four İmplant Tekniği

    All on four implant tekniği, uzun yıllardır kullanılan ve güvenilirliğini kanıtlamış bir tekniktir. Sunmuş olduğu en önemli avantaj, tek

  • mersin diş fırçalama

    Ağız ve diş sağlığı her zaman önem taşıyan bir konudur. Ancak insanların büyük bir kısmı bu duruma gereken değeri

  • Zirkonyum Dişler

    Mersin Zirkonyum dişler, doğal bir görünüme sahip olduğundan dolayı tercih edilir. O kadar doğal bir görünüme sahiptir ki, başarılı