ONLİNE RANDEVU AL
MAKE AN ONLINE APPOINTMENT

Diş Tedavisi

Halitoz olarak da bilinen ağız kokusu, insanların pek çoğunun muzdarip olduğu rahatsızlıklar arasında yer alır. Halitozis ya da ağız kokusu, kimi zaman son derece rahatsız edici seviyelere ulaşabilir. Bu durum da insanların yaşamlarını derinden etkilerken yaşam kalitelerini düşürür. Bu açıdan oldukça ciddi bir rahatsızlık haline gelebilir.

Ağız kokusu sebepleri çeşitlilik gösterebilir. İnsanların pek çoğu özellikle sabahları ağız kokusu problemi yaşarlar. Sürekli ağız kokusu olması insanları hem psikolojik hem de fiziksel açıdan rahatsız eder. Bu noktada ise çoğu zaman ağız kokusu önleme yöntemleri aranır. Aslında sabahları ağız kokusu çoğu insanda oldukça yaygın bir şekilde gözlemlenir. Bu durumu çözmek için uygulanabilecek pek çok ağız kokusu önleme yöntemi vardır. Ancak bu yöntemler, çoğu zaman geçici etkiye sahiptir.

Ağız kokusu sadece yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık değildir. Çocuklarda ağız kokusu da oldukça yaygındır. Yani yetişkinlerde olduğu gibi zaman zaman çocukta ağız kokusu da olabilir. 

Ağız kokusu için çözümler son derece kapsamlıdır. Ağız kokusu önleyici etkisi olan bitkisel içerikli macun ve gargaralar bu noktada iyi bir çözüm kabul edilir. Ağız kokusu önleyici etkiye sahip olan bitkiler de tüketilebilir. Eğer kronik ağız kokusu yaşanıyorsa ve bu durum hafife alıp önemsenmiyorsa ilerleyen süreçlerde daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Ağız kokusu sebepleri değişiklik gösterebilir. Hatta bazen ağız kokusuna sebebiyet veren sorun, ciddi bir hale gelebilir.

Sürekli olan ve geçmeyen ağız kokusu kesin çözüm noktasında uzman hekimlerimizden yardım almak daha doğru olacaktır. Çünkü teşhis ve tedavi edilmeden sorunun nedenini anlamak epey güçtür. Nedeni anlamadan da çözüm bulmak mümkün olmaz. Mide kaynaklı ağız kokusu da olası nedenlerdendir. Bu kokunun nedeninin sadece diş ve diş etlerinden kaynaklı olmayabilir. İçten gelen ağız kokusu, çoğu zaman farklı sorunların işaretçisi olarak kabul edilir.

Ağız kokusu hangi doktor sorusunun cevabı tabii ki diş hekimi şeklindedir. Polikliniğimizde hizmet veren diş hekimlerimiz ile görüşecek bu sorunun nedeni ve sonucu hakkında bilgi almak mümkündür.

Ağız kokusunu tek bir nedene bağlamak yanlış olur çünkü uzun süre aç kalmak, ağız kuruluğu, sigara kullanmak, düzensiz ve sağlıksız beslenmek, diş çürükleri ya da diş eti sorunları gibi birçok sebep ağız kokusuna yol açabilir. Bu sebeple kliniğimize başvuran hastalarımızda öncelikle ağız kokusunun nedenini bulmak önem taşır. Bu kokuyu engellemek için öncelikle tespit edilen sorun ortadan kaldırılabilir ve sonrasında karanfil, adaçayı, nane gibi evde tercih edebileceğiniz alternatif yöntemler kullanılabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Sürekli ağız kokusu teşhis edilmesi zor bir problemdir. Bazı durumlarda ağız kokusu oldukça normaldir. Ancak bu durumun geçici mi yoksa kronik ağız kokusu mu olduğunun ayırdına varmak epey güçtür. Bu sorunu yaşayan kişiler, evde ağız kokusu giderici şeyler yapabilirler. Ancak evde ağız kokusu giderici karışımları yapmak, bu sorundan sadece anlık şekilde kurtulmaya yardımcı olur.

Ağız kokusu testi ile bu sorunun olup olmadığına bakmak mümkündür. Ağız kokusu testi yapmak için el ile ağız ve burun kapatıp nefes verilir. Bu sayede nefesin kokup kokmadığı rahatlıkla görülebilir. Bir başka ağız kokusu testi de bileğin iç tarafını yalayıp bir müddet bekleyip bileği koklayıp yapılır. Bu sayede nefes kötü kokuyorsa rahat biçimde anlaşılabilir.

Sürekli şekilde ağız kokusu olan insanlar evlerinde bazı çözüm bulabilirler. Evde pratik biçimde ağız kokusu giderici karışımlar yapılabilir. Ancak bunun için detaylıca araştırma yapmak gerekir. Fakat her araştırma doğru ve sağlıklı bir sonuç sunacak diye bir durumda yoktur. Ağız kokusu kesin çözüm için gargara kullanımı da tercih edilebilir. Ancak kokunun altında farklı sorunlar yatıyorsa, bu da tam anlamıyla çözüm olmaz.

İçten gelen ağız kokusu, çoğu zaman mide rahatsızlıklarından ötürü olabilir. Yani bu yaşanılan rahatsızlık mide kaynaklı ağız kokusu da olabilir. Bu nedenle ağız kokusu için çözümler üretmeden önce diş hekimlerimize muayene olup, sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Çünkü içten gelen ağız kokusu sorunun da çeşitli nedenleri vardır. 

Temelde ise ağız kokusu ya da halitoz, ağız sağlığına gereken önem verilmediğinde veya zayıf bir ağız hijyeni olduğu zaman ortaya çıkar. Düzenli bir şekilde ve günde iki kez dişleri fırçalayıp diş ipi kullanmak, halitozis ya da ağız kokusu yaşama riskini düşürür. 

Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız kokusunun pek çeşitli nedenleri vardır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Kötü Bir Ağız Hijyeni: Kötü ağız hijyenine sahip olmak, ağız kokusunun en yaygın nedenlerinden birisidir. Düzenli olarak dişler fırçalanmayıp diş ipi kullanılmazsa; çürüyen yiyecek parçacıkları ve bakteriler dişlerin arasında sıkışır. Bu durumda ağız içerisinde hem kokulara hem de plağa neden olabilir. Dişlerde plak kaldığından ve günlük olarak temizlenmediğinde de bunlar; oldukça sert tartar veya diş taşına dönüşebilir.

Tartar, daha fazla bakteri toplar. Aynı zamanda diş etlerinde ve dişlerin çevresinde bazı deliklerin oluşmasına neden olur. Bu delikler, yiyecek ve bakterileri hapsederek ağız kokusunun kötüleşmesine sebebiyet verir. Diş taşı, dişlerde sertleştikten sonra da ancak profesyonel temizlik ile temizlenebilir.

  • Beslenme: Günlük yaşamda ne yenip içildiği de son derece önemlidir. Sarımsak veya soğan türündeki bazı yiyecekler, içerisinde kükürt üreten bileşikler barındırdıklarından dolayı ağız kokusuna neden olabilirler. Bu durum halk arasında da bilinir. Çok aromalı ya da baharatlı yiyecekler yendiğinde de yine benzer şekilde kokular ağızda kalabilir. Bu yenilen yiyeceklerin yağları da ayrıca mideden kan dolaşımına iletilir. Ardından da birkaç gün boyunca nefesinizin kokusunu etkileyebileceği akciğerlere iletilir.

Kötü nefese ile ağız kokusuna sebebiyet veren şeyler arasında alkollü içecekler, kahve ve sigara da bulunur. Bunlar da ağız kokusunda son derece etkilidirler.

  • Ağız Kuruluğu: Eğer yeterince su tüketilmezse kuru bir ağız yapısı olur. Yaşanan ağız kuruluğu da sürekli bir ağız kokusuna sebebiyet verebilir. Üretilen tükürük, ağız temizliği açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda bu tükürükler, ağzı temizlemeye yardımcı olur. Eğer ki yeterince tükürük üretilmezse, ağızda bakteriler dolaşmaya ve haliyle de koku yapmaya başlarlar.

En Yaygın Ağız Kokusu Belirtileri ve Sebepleri

Yaygın ağız ya da nefes kokmaları, kaynağına veya altında yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı insanlar pek fazla ağız kokusuna sahip olmalarına ya da hiç koku almamalarına rağmen, nefesleri hakkında çok fazla endişelenip üzülebilir. Bazı insanlar da kronik ağız kokusuna sahiptir. Hatta çoğu zaman bunun farkında dahi değildir. 

Kişilerin kendi nefeslerinin nasıl koktuğunu değerlendirmek zor olabilir. Bunu teşhis etmek adına alanında uzman diş hekimlerimizden yardım almakta fayda vardır. Bu sayede daha kısa süre içinde çözüme ulaşmak mümkün hale gelir.

Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur?

Kimi zamanda çocukta ağız kokusu sorunu ortaya çıkabilir. Bu problem, çocukta bir süredir devam ediyor da olabilir. 2014 tarihinde International Journal of Dental Hygiene’de bir çalışma yayınlandı. Bu çalışmaya göre çocukların yaklaşık %37’sinde ağız kokusu yani halitoz olduğu tespit edilmiştir.

Çocuklarda ağız kokusu sorunun nedenlerinden kısaca bahsetmek gerekirse;

  • Ağız Hijyeni: Çocuğun ağzının kokmasının temel sebeplerinden biri de kötü bir ağız hijyenine sahip olmasıdır. Çocuk dişlerini fırçalamıyor ise ağzında plaklar oluşur. Bu plaklar da birtakım bakterilerin türemesine sebebiyet verir. Kokuya sebep olan bakteriler de bunlardır. 
  • Zararlı Yiyecekler Yemek: Çocuğun ağzının kokmasının sebeplerinden biri de zararlı yiyecekleri sık aralıklarda tüketmesidir. Çocuğun bu tip yiyecekleri sık tüketmesi ağzında birtakım bakterilerin oluşmasına neden olur. Bu da yine çocuğun ağzının kokmasına sebep olur. 

Çocukta ağız kokusuna neden olan yiyeceklerden bazıları da soğan ve sarımsak gibi şeylerdir. Bu yiyecekler sülfür içerir. Sülfür de çocuğun ağzında kalarak kan dolaşımına karışır. Çocuk dişlerini fırçalasa dahi bu kokulardan kurtulamayabilir.

  • Diş Çürüğü ve Diş Enfeksiyonları: Çocuğun ağzının kokmasının sebeplerinden biri de diş çürüğü olabilir. Çürük oluşmasına bakteriler neden olabilir. Bu bakteriler de ağıda kötü bir koku oluşmasına sebebiyet verir. Bir enfeksiyon, ağız yarası ya da diş apsesi de ağızda oluşan kokunun sebebi olabilir.

Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

İçten gelen ağız kokusu ya da ağızda kötü bir tat oluşması, diş eti yani periodontal hastalığının bir belirtisi olabilir. Diş eti rahatsızlıkları, çoğu zaman dişlerde oluşan plaklardan kaynaklanır. Bakteriler diş etlerini de tahriş ederler. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse diş etlerine ve çene kemiğine çok ciddi zararlar verebilir.

Ağız kokusu, ağız kuruluğunun bir belirtisi de olabilir. Tükürük bu noktada son derece önemlidir. Tükürük; ağzı nemlendirmek ve ağzınızda bulunan asitleri dengelemek için çok gereklidir. Tükürük yeterince üretilmezse ağız kokusu oluşabilir. Sürekli ağızdan nefes almak ve ağzı açık tutmak da kokuya sebep olur. Bu yüzden ağzı açık uyuyan insanlarda koku sorunu daha sık yaşanır.

Ağız Kokusu Bir Hastalık Mıdır?

Halitoz ya da ağız kokusunun ana belirtisinin nefes kokmasıdır. Bu durum için bir ağız sağlığı sorunu şeklinde tanımlama yapmak mümkündür. Çoğu durumda, ağız kokusunun sebebini bulmak tedavinin ilk ve temel adımıdır. Bu sorundan kurtulmak için hekimlerimize muayene olmak gerekir. Hekimlerimiz; gerekli kontrol, film ve tahliller ile sorunu çözüme kavuşturabilir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız kokusundan kalıcı olarak kurtulmak için şu detaylara dikkat etmek gerekir;

  • Yemek sonrası dişleri fırçalamaya özen gösterilmelidir.
  • Günde minimum bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
  • Dil ve yanaklar da fırçalanmalıdır.
  • Takma diş kullanımı varsa, bunun da temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Bol bol su içerek ağız kuruluğunun önüne geçilebilir.
  • Beslenmeye dikkat etmek, son derece faydalı olur.
  • Diş fırçaları düzenli aralıklar ile değiştirilmelidir.
  • Düzenli olarak bir diş hekimine görünüp gerekli kontrollerin yapılması ihmal edilmemelidir.

Mideden Gelen Ağız kokusu 

Midenin ekşimesi ya da reflü varsa; ağız kokusu midedeki asitler ile ilgili olabilir. Bu asitler, nefesi etkileyip ağız kokusunu olumsuz yönde etkileyebilir. Mide ekşimesi ya da reflü sorunlarında gerekli tetkikler yapıldıktan sonra ilaç kullanımı önerilebilir. Bu sayede ağız kokusu sorunu da ortadan kalabilir. Bu tip sorunlar yaşayan hastaların en kısa süre içinde polikliniğimize gelip hekimlerimize muayene olmaları gerekir.

Bağırsaktan Gelen Ağız Kokusu 

Bağırsaklarında problem olan hastalarda da ciddi oranda ağız kokuları olabilir. Bu kokular şu şekilde tarif edilebilir;

    • Çürük yumurtayı andıran kokular: Bu tür kokular, genel olarak gastrointestinal bir bozukluk yüzünden olur.
    • Daha tatlı meyvemsi kokular: Bu kokular daha çok diyabetli hastalarda görünür.
    • Küf kokusuna benzeyen bir tür mantar kokusu: Bu kokunun sebebi ağızda ya da midede yaşanan bir enfeksiyon olabilir.
  • Bağırsaktan gelen dayanılmaz kokular
  • İdrara benzeyen kokular: Bu tür kokular, genel olarak böbrek rahatsızlığı olan kişilerde görülür.

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusunu önlemek için en basit şekilde şunlar yapılabilir;

  • Düzenli olarak dişleri fırçalamak gerekir. (Günde minimum 2 defa olacak şekilde)
  • Ağız sağlığına dikkat edilmesi son derece önemlidir.
  • Kabuklu yiyecekler tüketirken dikkat edilmesi önerilir.
  • Düzenli olarak kontrole gidilmelidir. Hekimlerimiz bu noktada hastalarımıza kusursuz hizmet sunar.

Ağız kokusu Tedavisi

Ağız kokusu tedavisi, çoğu zaman kişinin evde kendi başına yapabileceği bir şey değildir. Sorunun tespiti ve tedavisi noktasında mutlaka hekimlerimizden yardım almak gerekir. Ancak tedavi öncesinde hastalarımız da kendilerince birtakım önlemler alabilirler. Bu önlemler;

  • Florürlü diş macunu kullanmak 
  • Dil kazıyıcı veya temizleyici kullanarak dili günde bir kez temizlemek
  • Düzenli bir şeklide diş kontrolleri yaptırmak

Ağız kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kokusunun çeşitli tedavileri olabilir. Ancak ilk etapta bu sorunun temeline inmek gerekir. Yani, ağız kokusuna sebep olan şeyi bulmak ve daha sonra buna göre bir tedavi uygulamak daha faydalı olur.

Yaşanan durum, mide kaynaklı ağız kokusu olabilir. Bunun tedavisi farklı şekildedir. Ayrıca aynı sorun bağırsaktan da kaynaklanabilir. Bu yüzden de önce bu kokuya neyin neden olduğunu bulmak gerekir. Hekimlerimiz, ilgili kontroller sonucunda kokunun nedenini tespit edip ideal tedavi yöntemini uygular.

Ağız Kokusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş taşı ağız kokusu yapar mı?

İnsanlar çoğu zaman sür
ekli ağız kokusunun nedeninin yedikleri yiyecekler olduğuna inanır. Ama bunun temel sebebi tartar olabilir. Bu kokuyu gidermenin yolu da ağzı bu tartarlardan veya diş taşlarından temizlemektir. Çünkü diş taşı da ağız kokusu yapar.Ağız kokusu için ne yapmalı?
Ağız kokusu için pek çok şey yapılabilir. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek, bunların başında gelir. Düzenli bir şekilde kontrole gitmek de faydalı olur.

Ağız kokusu nasıl geçer?

Ağız kokusunun sebebini bulduktan sonra ona göre önlem alınabilir. Dişleri fırçalarken dili ve yanakları da unutmamak, bu noktada önemlidir. Bunun dışında beslenmeye de oldukça dikkat edilmesini öneririz.

Ağız kokusuna ne iyi gelir?

Ağız kokusuna florürlü diş macunlarının iyi geldiği kanıtlanmıştır. Dişlere uygun bir diş fırçası alınmalıdır. Ardından dişleri günde iki kez olmak üzere florürlü macun ile temizlemek ağız kokusunu önler. Bunun haricinde diş ipi kullanmak da dişlerin arasında yiyecek parçalarının kalmasını önler.

Ağız kokusu için hangi doktora gidilmeli?

Ağız kokusu hangi doktor sorusuna alanında uzman diş hekimi diye cevap verebiliriz. Ağız kokunuz varsa düzenli bir şekilde diş hekimine gidilmesi önerilir. Ağız kokusu sorunu için diş hekimlerimiz gerekli kontrolleri yaptıktan sonra ihtiyaç durumunda farklı bölümlere yönlendirebilirler.

Diş teli ağız kokusu yapar mı?

Diş tellerinin de ağız kokusuna sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir. Çünkü yiyecek parçaları tellerin arasına sıkışabilir. Bu da kötü kokulara sebebiyet verebilir. Fırçalama sırasında tellere de özen göstermek gerekir.

BENZER İÇERİKLER